Alig volt ereje a fiatal nőnek - kiderült ebből a vitaminból nagyon kevés volt a szervezetében
A nagyrészt növényi eredetű élelmiszereket fogyasztó nő először azt gondolta, a pajzsmirigye okozza a panaszokat.
A 33 éves Carly Minsky a 20-as évei közepén abbahagyta a hús- és halfogyasztást, hogy egészségesebb legyen, de tejet, tojást és sajtot evett. Eleinte sokkal energikusabbnak érezte magát, de egy év után azonban "extrém" fáradtságot tapasztalt. 6 év után pedig annyira kimerült volt, hogy alig tudott járni.
B12-vitamin-hiány: náluk nagyobb eséllyel alakulhat ki
A vegánok és azok, akik 5 éve nem ettek tojást, tejterméket és húst, mint Minsky, ki vannak téve a B12-vitamin-hiány kockázatának - közölte a Brit Dietetikusok Szövetsége.
A B12-vitamin nélkülözhetetlen az idegek, és az oxigént a szervezetben szállító vörösvértestek számára. A B12-vitamin hiányának jellemzően két oka van: vagy valamilyen felszívódási zavar, például cöliákia és perniciózus vérszegénység, vagy az, hogy illető nem eszik B12-vitaminban gazdag élelmiszerekből eleget. A B12 természetes módon megtalálható a húsban, a tojásban és a tejtermékekben. A B12-vitamin hiányának tünetei közé tartozhat a szívdobogás vagy az egyensúlyvesztés.
A fiatal nő eleinte azt hitte, hogy fáradtságát a pajzsmirigyével kapcsolatos probléma okozta, amely fáradtságot okozhat, ha nem termel elég hormont. 2020-ban egy vérvizsgálat azonban kimutatta, hogy B12-vitamin-szintje "a skála veszélyesen alacsony végén van", és "azonnali B12-injekcióra" volt szüksége.
Az orvosa azt is mondta, hogy élete hátralévő részében naponta B12-vitaminokat kell szednie. "Hatalmas sokk volt. Fogalmam sem volt róla, hogy ennyire rosszul leszek" - mondta Carly.
B12-vitamin-hiány: ezért nehéz diagnosztizálni
Brad Kamitaki, a Rutgers Robert Wood Johnson Medical School neurológus adjunktusa úgy fogalmazott, hogy a B12-vitamin-hiányt nehéz diagnosztizálni, mert a tünetek nem feltétlen specifikusak.
A Johns Hopkins Medicine szerint a B12-vitamin hiányának tünetei a következők lehetnek: kar- vagy lábbizsergés
- járási nehézségek
- fáradtság
- hányinger
- heves szívverés
- ingerlékenység.
Mennyi B12-vitaminra van szükségünk naponta?
Az amerikai ajánlások szerint egy átlagos amerikai felnőttnek napi 2,4 mikrogramm B12-vitamint kellene fogyasztania. Például egy csésze 2%-os zsírtartalmú tehéntej tartalmazza a napi B12-vitamin-szükséglet felét, 3 uncia főtt lazac vagy serpenyőben sült marhahús pedig az egészet. A terhes vagy szoptató nőknek 2,6 mikrogrammra, illetve 2,8 mikrogrammra van szükségük.
Azok, akik nem esznek állati eredetű termékeket, a B12-vitaminnal dúsított növényi tejből, reggelizőpelyhekből, élesztőpehelyből is be tudják szerezni. A szakemberek azt ajánlják, hogy a hosszú távon vegetáriánusok és vegánok ellenőriztessék B12-vitamin-szintjüket, és ha szükségük van rá, szedjenek napi 10 mikrogramm körüli mennyiségben étrend-kiegészítőket.
Olvasta már?
- Mióta és miért van szükségünk vitaminokra?
- Lebénult a férfi, aki túlzásba vitte a B6-vitamint szedését
- Változókorban milyen vitaminokat érdemes pótolni? Ezt tanácsolja a nőgyógyász
- Folyton aggódik? Ezek az alapvitaminok enyhíthetik a szorongást
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!