Kellemetlen puffadás és bélgázok: mi okozza, és hogyan lehet megszabadulni tőlük?
A puffadás az emésztőrendszeri problémák között az egyik leggyakrabban jelentkező panasz.
A gyakori puffadásnak számos kiváltó oka lehet, és nem függ a beteg nemétől, életkorától; sokszor az életmód sem feltétlenül befolyásolja kialakulását. A gázok távozása a szervezetből gyakori és természetes jelenség. Azonban a túlzott gáztermelődés, mely puffadással, akár fájdalommal is jár, kellemetlenségeket okozhat, sőt zavarhatja a mindennapi tevékenységet, rontja az életminőséget.
A puffadás lehetséges okai
A puffadás hátterében állhatnak étkezéssel összefüggő okok, gázképzéssel járó emésztőrendszeri betegségek, valamint egyéb megbetegedések. Bárki tapasztalhat haspuffadást, amit a hormonális ingadozástól az újramelegített tésztáig sok minden okozhat. Még az is előfordulhat, hogy egy ártatlan pohár víz tehet róla. A puffadást az irritábilis bél szindróma is okozhatja, mely betegség a lakosság 15-20 százalékát érinti.
Étkezéssel összefüggő okok lehetnek:
- valamilyen nehéz étel elfogyasztása,
- nagy mennyiségű sós étel és szénhidrát bevitele puffaszthatja a beleket,
- túl sok levegő nyelése,
- túl gyors étkezés,
- nagy mennyiségű szénsavas ital elfogyasztása.
Elfogyasztott ételek, melyek emésztése során fokozott gázképződés figyelhető meg:
- bab,
- borsó,
- hagyma,
- brokkoli,
- kelbimbó,
- karalábé,
- karfiol
Emésztési rendszerrel összefüggő betegségek, melyek fokozott gázképződéssel járhatnak:
- székrekedés,
- élelmiszer-intolerancia, pl. laktóz-intolerancia (tejcukor-érzékenység),
- lisztérzékenység,
- irritábilisbél-szindróma (IBS),
- felszívódási zavarok,
- hasnyálmirigy-elégtelenség.
Egyéb állapotok, melyek puffadással járhatnak:
- menstruáció,
- terhesség,
- gyógyszer mellékhatása (pl. antibiotikumok),
- stressz,
- petefészek(ovárium)tumor (amennyiben a puffadás teltségérzéssel társul és tartósan fennáll).
Mikor forduljon orvoshoz?
A puffadás bizonyos esetekben jelezheti valamilyen komolyabb betegség jelenlétét a szervezetben, ezért ha együtt jelentkezik a következő tünetekkel, feltétlenül forduljon orvoshoz:
- hasmenés,
- tartós vagy erőteljes hasi fájdalom,
- véres széklet,
- székrekedés,
- gyakori, vagy a szokásosnál ritkább széklet,
- a széklet színének változása,
- megmagyarázhatatlan súlyvesztés,
- étvágytalanság.
A puffadás kezelése
Amennyiben az előző pontban említett egyéb tünetek nem jelentkeznek, a legtöbbször életmódváltással otthoni körülmények között is eredményesen kezelhető a puffadás.
- Fogyasszon kevesebb sós, magas szénhidráttartalmú ételt.
- Fogyasszon kevesebb szénsavas italt.
- Ételintolerancia esetén ne fogyassza az intoleranciát kiváltó ételeket.
- Mozogjon rendszeresen.
- Bizonyos esetekben probiotikum fogyasztása segíthet a puffadás mérséklésében.
Székrekedés okozta puffadás esetén fogyasszon magasabb rosttartalmú ételeket, és növelje a vízbevitelt. Néhány esetben alkalmazható vény nélkül kapható gyógyszer is, amely csökkentheti a bélben a gáztermelést. Kérje a gyógyszerész segítségét.
Mi a teendő tartós panasz esetén?
Amennyiben a haspuffadás életmódbeli változtatások után sem szűnik és hosszú ideje tartósan fennáll, javasolt belgyógyászati kivizsgáláson részt venni. A leletek alapján szakorvosa további gasztroenterológiai, vagy endokrinológiai vizsgálatokat is javasolhat a kiváltó ok felderítésére, valamint annak kezelésére.
A puffadás megelőzése
A puffadás legtöbb esetben egészséges életmóddal megelőzhető.
- Ha tud róla, hogy mely ételek hajlamosítják a felfúvódásra, kerülje azokat.
- Mindig figyeljen arra, hogy emésztőrendszere megfelelően működhessen, kövessen egészséges étrendet.
- Fogyasszon elegendő rostot, csökkentse a feldolgozott és túl zsíros ételek mennyiségét, igyon több vizet és kevesebb alkoholt.
- Ne egyen túl gyorsan, rendesen rágja meg az ételt.
- Mindig olvassa el az élelmiszeren található címkéket. Így, ha tisztában van azzal, hogy valamilyen összetevőre allergiás, elkerülheti.
- Étkezzen ülve, nyugodt körülmények között.
- Végezzen rendszeres testmozgást – mely erősíti a hasizmait, fokozza beleinek mozgását.
- Szokjon le a dohányzásról.
8 otthoni módszer a puffadás kezelésére
- Fogyasszon probiotikus joghurtot, amely rendben tartja a bélflóráját!
- Egyen elegendő rostot - napi 30-50 grammot- zöldségek, müzli formájában! A ballasztanyagban gazdag müzli sok vizet képes tárolni, ezzel megnöveli a gyomor és béltraktus tartalmát és gyorsabb kiürítésre készteti azt. Ezzel nő a bélmozgás, rövidebb időt tölt a béltartalom az emésztőtraktusban, kevesebb toxikus anyag szívódik fel, nincs idő az erjedésre.
- Ne felejtsen el eleget inni, mert a ballasztanyagok ellenkező esetben nem a jótékony hatásukat fejtik ki! Kevés víz fogyasztásakor a rostok a gázképző baktériumok elszaporodását segítik elő a belekben, ami puffadást okoz.
- Mozogjon rendszeresen, végezzen hasi tornát, amely javítja az emésztés feltételeit!
- Lassan egyen és igyon, kerülje a tele szájjal való társalgást és a gyakori rágózást!
- Gyümölcsöt, zöldséget csak az étkezés után két órával egyen!
- Az emésztőszervekben folyó erjedés és rothadás kivédése érdekében csökkentse a bevitt cukor és fehérje mennyiségét! Kerülje a nagy mennyiségű tejet és tejtermékeket és ne nassoljon az étkezések között!
- Használjon puffadást, erjedést gátló fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, köményt!
GYAKORI KÉRDÉSEK PUFFADÁS TÉMÁBAN
Mi az IBS lényege röviden?
Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer működési rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség érzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és/vagy hasi feszülés, puffadás jellemez. A tünetegyüttes hátterében nem mutatható ki szervi rendellenesség illetve betegség.
Hogyan csökkentsem a bélgáz mennyiségét?
Ha csökkenteni szeretnénk a bélgázok mennyiségét, elsősorban azt kell tudnunk, mely ételekre reagálunk érzékenyebben. Érdemes étkezési naplót vezetünk, és az elfogyasztott ételek mellé azt is feljegyezni, hogy milyen tüneteink voltak (puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés stb.). A leggyakrabban a magas rost-, illetve poliszacharidtartalmú ételek okozhatnak gondot, a már említett hüvelyeseken és k-betűs zöldségeken (keresztesvirágzatúakon) kívül a retek, a hagyma, az , a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek. Az alkohol és a szénsavas üdítőitalok, a szójatermékek, és a mesterséges édesítőszerrel ízesített ételek, italok is a bélgázok fokozott termelődését okozhatják. Az arra érzékenyeknél, laktózérzékenyeknél puffadást és fokozott gáztermelődést okozhatnak a tejtermékek, a joghurt, a fagylalt is. Ha ezeket az ételeket elhagyjuk, vagy kevesebbet eszünk belőlük, valószínűleg a kellemetlen tünetektől is megszabadulhatunk.
Néhány rossz szokástól is érdemes megszabadulni, ha zavaróan soknak ítéljük a bélgázok mennyiségét. Fokozhatja például a puffadást a dohányzás, a túlevés, a falási rohamok, az állandó rágógumizás, a szívószál használata is, de fontos tudni, hogy ezek csak a bélgázok kisebb részéért felelősek, a többségüket az emésztőrendszer maga termeli.
Mikor menjek orvoshoz?
Ha annak ellenére továbbra is fokozott gázképződést tapasztalunk, hogy a problémás ételeket elhagytuk, vagy ha a bélgázok mellé hasfájás, hasmenés, székrekedés, hasi göcsök is társulnak, vagy ha a bélgázok nagyon zavaróak, mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat. A bélgázok ugyanis olyan súlyos betegségek kísérő tünetei is lehetnek, mint a lisztérzékenység, a laktózérzékenység vagy a IBS (irritábilis bél szindróma).
Honnan tudom, ha gyomorfekély okozza a puffadást?
A gyomorfekély okozta fájdalmakat könnyű más betegségek tüneteivel összetéveszteni: hasonló kellemetlenségeket okozhatnak például a gyomorégés vagy a refluxbetegség. Emellett, mivel a gyomorfekély okozta fájdalom általában összefügg az evéssel (vagyis néhány órával étkezés után jelentkezik és néhány falat elfogyasztása után enyhül), könnyen összekeverhető akár az egyszerű éhséggel is.
Megoldást jelent egy késhegynyi szódabikarbóna?
Sokan e házi patikára esküsznek gyomorproblémáknál, tudni kell azonban, hogy elavult módszerről van szó, aminek a használhatósága erősen korlátozott. A szódabikarbóna – mint savval reagáló anyag - csak a fokozott gyomorsavtermelés, vagyis gyomorégés lehet segítség. Ez esetben is kérdéses a hatása, ugyanis a szódabikarbóna olyan sok szén-dioxid keletkezéséhez vezet, miközben semlegesíti a gyomorsavat, hogy a képződött szén-dioxid gáz feszülést kelt a gyomorban, és következményes, fokozott gyomorsavtermeléshez vezet. Vagyis, éppen az következik be, amit kezelni, orvosolni akartunk.
Összegezve
- A puffadás általános emésztőrendszeri probléma, melynek számos lehetséges oka lehet, és komoly kellemetlenségeket okozhat.
- A gázok távozása természetes folyamat, de túlzott gáztermelődés puffadást és fájdalmat eredményezhet, befolyásolva az életminőséget.
- Az irritábilis bél szindróma is okozhat puffadást, melyre érdemes odafigyelni, komolyabb betegség jele is lehet.
- Székrekedés esetén a magas rosttartalmú ételek fogyasztása, valamint a vízfogyasztás növelése segíthet a puffadás csökkentésében.
- Az étkezési napló vezetése és bizonyos ételek, pl. hüvelyesek, hagyma, gyümölcsök mellőzése segíthet csökkenteni a puffadást.
Olvasta már?
- Ilyen tünetekkel jelez a hasa, ha pajzsmirigy betegsége van
- Hormonzavar: ezek az árulkodó jelek
- Reggel nem, de este feszül, puffad, fáj a hasa? SIBO lehet az oka
- Bélgáz: miért olyan büdös a szellentés? Ételek, melyek fokozzák a puffadást
- Görcsöl, puffad gyümölcsevés után? Így derítheti ki, mi okozza
- Erről az 5 tünetről ismerheti fel a gyomorfekélyt
- Ezek állnak a szellentés hátterében
- Vastagbélrák vagy IBS - ezekre a tünetekre figyeljen
- Gyomorpanaszok: ezért elavult megoldás rá a szódabikarbóna
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Ez a 6 hétköznapi tünetet SIBO-ra is utalhat - a puffadás az egyik