Zöldségek, gyümölcsök: ennyivel csökkent a vitamintartalmuk az évek alatt
Mi az oka annak, hogy az ételekben nincs annyi vitamin, mint régen?
Nagyon sokan nem szeretik a tablettákat, még akkor sem, ha vitaminkészítményekről van szó. Inkább esznek körültekintőbben, változatosan, ami kifejezetten jó irány, ám sajnos az extra terhelést jelentő helyzetekben – mint amilyen a terhesség is – messze nem biztos, hogy elegendő tápanyagot képesek bevinni. Ennek oka pedig az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenése, melynek mértéke döbbenetes!
A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember van a segítségünkre.
Beltartalom: ezért fontos
Az étkezésre azért van szüksége az embereknek, mert ezáltal képes hozzájutni a szervezet azokhoz a vitaminokhoz, nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz, melyek felépítik és amelyek a működéséhez szükséges feltételeket biztosítják. Nem csoda hát, ha az étkezés és az élelmiszerek az egészséggel és a különleges helyzetekkel a nyelvben is összefonódnak. A várandósoknak kettő helyett kell enni – tartja a mondás, hiszen a magzat miatt menő a tápanyagigény. De a “napi egy alma az orvost távol tartja” kifejezés is erre utal, hiszen az alma vitamintartalma segít elkerülni a betegségeket, így az orvossal való konzultálást is.
Az, hogy élelmiszereink milyen mértékben tartalmazzák a tápanyagokat éppen ezért kiemelkedő jelentőségű, a termelés során mégsem kap hangsúlyt.
A tömegtermelés hátrányai
Ahogy a termelési technikák fejlődtek, úgy lett egyre bőségesebb az élelmiszerek kínálata. Csakhogy ennek komoly ára van. A tömegtermelés, a kizsigerelt talaj, a vegyszerezés és műtrágyázás ugyanis bár a terméshozam növekedéséhez mindenképpen hozzájárult, sajnos az élelmiszerek beltartalmának csökkenését is magával hozta – ezt pedig mostanra több tanulmány is igazolta.
A mai élelmiszerek sajnos messze nem tartalmaznak akkora mennyiségben tápanyagokat, mint 40-50 éve, vagyis nagyanyáink népi bölcsességei elbuknak. A napi egy alma ma már semmire sem elég, hiszen az alma C-vitamin tartalma századannyi, mint 50 éve. A hagyma és a burgonya A-vitamin tartalma gyakorlatilag eltűnt, a vérképzéshez nélkülözhetetlen vas a húsokban 50%-kal is csökkent - erre mutat rá egy 2007-es amerikai tanulmány.
Bár tény, hogy változatos étkezéssel és rendszeres mozgással az egészség alapesetben jól fenntartható, de ez a tézis sajnos nem veszi számításba a megemelkedő környezeti tényezőket.
Környezeti ártalmak szerepe
A test a külső hatások rombolása ellen képes védekezni - ehhez extra tápanyagmennyiségeket használ fel. Csakhogy nem azonos arányban van szükségünk erre a védelemre napjainkban az 50 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A szmog mértéke, a nyári hőstressz, a vegyi szennyezések, a gyógyszermaradványok jelenléte a vizekben és még nagyon sok más tényező is kifejezetten nagy extra igénybevételnek teszi ki a testet. Mindehhez pedig a várandósság során érkezik az a tény is, hogy egy új élet létrehozás és kihordása, pontosabban ennek tápanyagszükséglete is teljes egészében az édesanya szervezetét nyomja (sőt, szülés után a szoptatás ugyanilyen helyzetet teremt) - mondja Ratko Tünde.
A társadalomban - főleg a fejlett nyugati civilizációkban- egyre többször találkozhatunk az úgynevezett rejtett éhséggel, mely tulajdonképpen a tápanyaghiányos állapotokat jelöli, melyek komoly betegségek, meddőség, hajhullás és sok más probléma táptalajai is lehetnek.
Ezen keresztül igen jól látható, hogy miért van az, mára a szakemberek zöme javasolja a kismamáknak, támogassák szervezetüket várandósvitaminnal - de ugyanezen okból kifolyólag szednek egyre többen férfi és női vitaminokat, gyerekvitamint vagy időseknek létrehozott készítményeket. Azonban a tápanyagokat nem csak bevinni kell, a hasznosulásukra is komoly figyelmet kell fordítani.
Hasznosulás is lényeges
Akárcsak a termelés esetében: nem elég a terméshozamot növelni, figyelni kell (kellene) a tápanyagtartalom megtartására is. A vitaminkészítmények esetében ez így módosul: nem csak bevinni kell a tápanyagokat, hanem ezt olyan formában kell megtenni, hogy a lehető legjobban hasznosítani tudja a szervezet. Ehhez két dolog szükséges, a komplexitás és a biológiailag aktív kötési formák.
A gyümölcsökben, zöldségekben, húsokban a tápanyagok nem egyesével vannak jelen, hiszen hasznosulásokhoz más anyagok is szükségesek. Ennek megfelelően a vitaminkészítménynek is komplexnek kell lennie. A kötési formák kérdésében pedig a szerves (-citrát, -glükonát) formákat érdemes keresni például a karbonátokkal szemben. Ezek hasznosításához a szervezetnek kevesebb átalakítást kell végeznie, vagyis felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet!
A fenti megállapítás minden vitaminkészítményre igaz, a várandósvitamin esetében azonban számolni kell még egy tényezővel, ez pedig a tápanyagigény alakulása. Nem igaz ugyanis, hogy a terhesség alatt végig ugyan azokra, illetve ugyan olyan mennyiségben van szükség a tápanyagokra. Minden trimeszter, vagyis minden fejlődési szakasz eltérő mértékben és összetételben igényli a tápanyagokat az optimális ellátottsághoz, vagyis a várandósvitaminnak ezt az igényt is figyelembe kell vennie.
Kiváltja a vitaminok szedése az egészséges étkezést?
Fontos tisztázni, hogy a vitaminkészítmények nem helyettesítik a változatos és egészséges étkezést, valamint a mozgást sem. A beltartalmi csökkenés ellensúlyozásában játszhatnak komoly szerepet, de ehhez szükség van arra is, hogy maga az étkezés is egészséges és változatos legyen, így érhető el a legjobb eredmény.
Olvasta már?
- Nem túlzás: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyi kell belőle
- Azt gondolná elég a napozás? Ezek a betegségek is előidézhetnek D-vitamin hiányt
- Gyenge, és ingadozik a hangulata? Ebből az alapvitaminból lehet kevés
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!