Rémisztő vagy ehető is a halloween tök? Van egy tök jó, cukormentes receptünk
Egyes tökfajtákat kiondottan tilos elfogyasztani. Ilyen tököt válaszon, ha készítene valami finomat és egészségeset.
Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk helyett, pár napig töklámpások, pókhálók és szellemek díszítik a lakásokat és kerteket.
Egyre népszerűbbek a halloween-hoz köthető családi és baráti összejövetelek, október 31-én pedig útnak indulnak a beöltözött gyerekek és ’Csokit vagy csalunk’ felkiáltással bekopogtatnak a szomszédokhoz, ismerősökhöz. És ha már ez a szokás itthon is kezd egyre népszerűbbé válni, miért ne adhatnánk meg a módját?
Ehető a halloween tök?
Vannak kifejezetten dekorációs célokra termesztett tökök, amelyeket nem szabad elfogyasztani. Ilyen például a halloween-tökként ismert változat is, melyből kiváló töklámpásokat készíthetünk, azonban emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Az egészséges sütőtök
A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel is. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer.
Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin előanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Magja gazdag ómega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvező ásványianyag-összetétele megfelelő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
A sütőtök kiváló gyulladáscsökkentő, különösen hatékony a felső légúti panaszokkal szemben. Egyes kutatások szerint leve enyhíti a hurutos köhögést és a náthás panaszokat. Jó hatással van a hörgőkre, ezért tüdőgyulladás esetén érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani sütőtököt, ezzel is segítve szervezetünket a betegség elleni harcban.
Vértisztító hatása miatt a köszvény ellenszere, segít a koleszterin szint csökkentésében, enyhíti az émelygést, továbbá még a reflux és fekélyes betegségek esetén is ajánlják. A belőle készült olaj antioxidánsokban gazdag, és kitűnő salátákhoz.
Sütőtökös quesadilla
Hozzávalók:
- 120 g csirkemell
- 1 ek. olívaolaj
- ½ ek mexikói fűszerkeverék
- 150 g mexikói zöldségkeverék
- 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
- 50 g sütőtök püré
- 30 g cheddar sajt
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkét, megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel és minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, majd fedő alatt tovább főzzük 10-15 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek és megpirul a hús.
Az egyik tortilla lapból tetszés szerint „halloweeni tököt” faragunk, majd félretesszük. A másik tortilla lapot megkenjük a sütőtök pürével, rákanalazzuk a fűszeres zöldséges csirkét, cheddar sajtot reszelünk a tetejére, majd befedjük a kifaragott lappal. Óvatosan áttesszük egy serpenyőbe és mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, amíg megpirul és elolvad benne a sajt.
Sütőtökös-fahéjas csiga
Hozzávalók (20 db):
Tészta:
- 2 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
- 80 g eritrit
- ½ kk. só
- 1 kk. fahéj
- 2 db tojás
- 60 g vaj
- 100 g sütőtök püré
- 270 g teljes kiőrlésű liszt
- 270 g durum fehérliszt
Töltelék:
- 100 g vaj
- 150 g eritrit
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek fahéj
- 180 g sütőtök püré
Bevonó:
- 100 g light mascarpone
- 40 g porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.
A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.
30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.
Olvasta már?
- Sütőtök és gomba: C-és D-vitaminban gazdag ételek őszre
- Mennyei grillezett sütőtökös kuszkusz recept
- Mennyei grillezett sütőtökös kuszkusz recept
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!