Ezeket látta már?

Fáradtnak érzi magát? Ezekkel az ételekkel természetesen pótolhatja a vasat!

vashiány, tünetei fáradtság, vérszegénység, vaspótlás

A szükséges mennyiségű vasat a legtöbb esetben helyes étrenddel biztosíthatjuk.

Létezik azonban egy genetikai rendellenesség, a hemokromatózis, a vasanyagcsere zavara, mely során a vékonybél hámsejtjeinek vasfelvevő képessége a normálisnak kettő-négyszerese, és ez független a szervezet tényleges vasszükségletétől, tehát a vasfelszívódás szabályozatlanul történik. A folyamat férfiak körében gyakoribb, s hosszútávon a máj kóros elváltozásához és szívelégtelenséghez vezet.

Gondoskodjunk ételekkel a vas utánpótlásáról!

Különösen magas a belsőségek, azon belül is a marhamáj vastartalma. Az osztriga, a vörös húsok, a pulyka, a halfélék, különösen a lazac és a búzacsíra szintén kiváló vasforrások. A vassal dúsított gabonapelyhek, a cékla, diófélék, magvak, az aszalt szilva, mazsola, a spenót, babfélék és lencse rendszeres fogyasztása szintén hozzájárul vaskészletünk feltöltéséhez.

Szedhetünk kiegészítő készítményeket is!

Az utánpótlás másik módja kiegészítő készítmények szedése. Ezt különösen várandósság időszakában, illetve kisgyermekek esetében javasolhatja kezelőorvos. Fontos megjegyeznünk, hogy vaskészítmények szedését kizárólag orvosi utasításra kezdjük meg, az orvos által felírt mennyiségben. A túlzott vasbevitel szorulást, hányingert, hányást, hasmenést okozhat. Gyermekek esetében nagyobb mennyiség akár végzetes is lehet.

Nem elég azonban elegendő mennyiségű vas beviteléről gondoskodunk, a megfelelő hasznosuláshoz a felszívódást is segítenünk kell. A felszívódás szempontjából fontos, hogy milyen mennyiségben, és milyen ételekkel, tápanyagokkal fogyasztjuk egyidejűleg a vasat. Függ a szervezetben található vas mennyiségétől. Alacsony mértéknél fokozódik a bevitt vas felszívódása, bizonyos betegségek – Crohn, lisztérzékenység - esetében pedig csökken.

A jobb hasznosulás érdekében a vastartalmú ételeket fogyasszuk együtt C-vitamin tartalmú ételekkel. Vas sepenyőben történő főzés során az étel elkészítéséhez használt paradicsomlé, ecet, vagy citromlé képes kis mennyiségű vasat kioldani az edényből, ami ezután táplálékunk részévé válik. Az ily módon párolással készült ételekből különösen sok extra vasat nyerhetünk. A vacsorához fogyasszunk el bátran egy pohár bort is, a benne található cukor ugyanis szintén segíti a vas felszívódását.

Összegezve

  • A vashiány pótlására fontos a megfelelő étrend és táplálékkiegészítők szedése.
  • A hemokromatózis genetikai rendellenesség, ahol a vasfelszívódás szabályozatlanul történik.
  • A vasháztartás feltöltésére jó választás a vörös húsok, halak, gabonapelyhek, diófélék, aszalt gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.
  • A vaskészítmények szedését kizárólag orvosi utasításra kezdjük meg, az orvos által felírt mennyiségben.
  • A vasfelszívódást segíthetjük C-vitamin tartalmú ételek fogyasztásával, valamint a vas elkészítéséhez használt savas ételekkel.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Vashiány: memóriazavar, fejfájás és hajhullás jelzi

Vashiány: memóriazavar, fejfájás és hajhullás jelzi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vashiány

Forrás: www.allergiakozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához