Ezeket látta már?

Tapasztalt háziasszonyok sem mind tudják: cukor helyett ezt tegye a paradicsomszószba, ha túl savas lett

savas paradicsomszósz cukor helyett

A paradicsomszósz savasságán csak ront a cukor, ellenben az egyik zöldségünk remekül semlegesíti a savakat úgy, hogy még az ízeket is kiemeli.

A gyomorégésnek nevezett tünetek kiváltó oka, hogy a gyomorból (a gyomrot záró izomgyűrű gyengesége miatt) gyomorsav szivárog vissza a nyelőcsőbe. Aki tapasztalt már gyomorégést, jól tudja, milyen fájdalmas és kellemetlen, amikor az nyelőcsövet kaparják, marják a savak. Amíg a gyomor belső falát borító nyálkahártya ellenáll a savas folyadéknak, a nyelőcső sokkal érzékenyebb nyálkahártyájában már kárt tesz a maró hatású gyomorsav, ez pedig nagyon kellemetlen, csípő, szúrós érzést, szájszagot, olykor mellkasi fájdalmat is okozhat.

A gyakori és hosszú ideig fennálló gyomorégés ront az életminőségen, és folyamatos diszkomfort érzést okoz.

A paradicsomos ételek sokaknál okoz gyomorpanaszokat

Mégis, sokan annyira szeretik ezeket a paradicsomos ételeket, szószokat, hogy nem tudnak ellenállni, és jól megcukrozzák a paradicsomszószt, abban bízva, hogy ettől kevésbé lesz savas, illetve savat okozó. A rossz hír, hogy a cukor nem igazán jó megoldás erre a célra. Jóllehet a cukor önmagában semleges kémhatású, az elfogyasztása mégis a savtermelődést serketni. A sok cukor pedig befolyásolja a paradicsom természetes ízét, és nem is tesz jót az egészségünknek.

Egy olasz hobi szakács, Alessio Pasini a cukorozás helyett egy sokkal egyszerűbb, régi megoldást hozott a konyhájából a problémára. Tipikusan olyan apróságról van szó, amit nem is értünk, miért fejeltettünk el eddig. Alessio közösségi oldalán is sokan a homlokukra csaptak, amikor meghallották, hiszen ez az alapanyag az eredeti olasz konyha természetes része, egykoron szinte kötelező összetevője volt minden paradicsomos fogásnak.

Erre képes az édes-zamatos sárgarépa

Ki hitte volna, de a sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát. A zöldség magába szívja a paradicsom savasságát, és sokkal kellemesebbé, könnyedebbé válik tőle a paradicsomszósz. Aki pedig nem szereti a répaszeleteket kerülgetni az elkészült mártásában, paradicsomszószában, az a főzés után ki is veheti belőle - addigra a zöldség már elvégzete a dolgát úgy is mint mint természetes savsemlegesítő, és úgy is, mint ízfokozó.

A savas ízvilág gondja megoldódott tehát ezzel a konyhai trükkel, de ettől még a paradicsom nem lesz zöld listás annak, akinek problámái vannak a gyomorsavával, vagy refluxos.

Miért okoz sok savat a paradicsom?

1. Magas savtartalom: a paradicsomok természetes módon savasak, ez a savtartalom pedig irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Az érzékenyebb emésztőrendszerrel rendelkezőknél a magas savtartalom gyomorégést, gyomorfájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat.

2. Gyulladáskeltő hatás: egyeseknél a paradicsomban található likopin vegyület reakciót válthat ki, ami gyulladást okozhat a gyomor-bélrendszerben, fokozva a gyomorpanaszokat.

3. Allergiás reakció: aki a paradicsomra allergiás, annál a paradicsomos étel nem kívánt módon mozgósíthatja, aktivizálhatja az immunrendszert, olyan tüneteket okozva, mint a kiütések, az émelygés, a hasmenés vagy a gyomorproblémák.

4. Fruktózintolerancia vagy érzékenység: paradicsomok cukortartalma fruktózt is tartalmazhat. Aki fruktózintoleranciában vagy fruktóz érzékenységben szenved (a fruktóz feldolgozásáért felelős enzim hiánya, elégtelensége miatt), az a paradicsomok fogyasztása után gyakran tapasztalhat puffadást, hasi fájdalmat és más emésztési zavarokat.

Milyen savtermelő ételek okozhatnak még gyomorpanaszokat?

Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmot, ezáltal elősegítik a savas gyomortartalom visszaáramlását. A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítők rendszerint a gyomorsav termelése révén súlyosbítják a tüneteket.

  •  zsíros, az édes és a fűszeres ételek
  •  folyadékok közül – a kólán túl – a szénsavas víz és a limonádé 
  • sült krumpli, krokett
  • hagyma, a paprika, savanyú káposzta
  •  málna, grapefruit, narancs, mandarin
  • különféle édességek, különösen a csokoládé 

Mindenkinek egyedi az emésztőrendszerének reakciója, ezért egyes emberek nem tapasztalnak problémát a paradicsomos ételekkel, mások viszont fokozott gyomorpanaszokat észlelnek. Ha rendszeresen tapasztal gyomorpanaszokat a paradicsom fogyasztása után, érdemes konzultálni orvosával, hogy megállapítsa, mi okozhatja ezeket a tüneteket és hogy mit lehet tenni ellene.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorégés és reflux esetén ezeket az ételeket mindenképp kerülje!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyomorsav

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához