Rossz az emésztése? Egyen sárgabarackot, és még a szemének is jót tehet!
Csodás szín, aromás illat, és a legszebb nyarakat idéző íz: a sárgabarack az egyik legkedvesebb nyári gyümölcsünk.
Ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, így az egészségünk megőrzésében is segít a rendszeres fogyasztása.
A sárgabarackban nagyobb mennyiségben található A-, E- és C-vitamin, valamint mangán, magnézium, réz, a kalóriatartalma pedig alacsony (egy szem barack nagyjából 20 kalóriát tartalmaz). Gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és más értékes fitonutriensekben, így védheti a szervezetünket a súlyos krónikus betegségektől, az ún. oxidatív stresszel összefüggő sejtkárosodástól. Az oxidatív stressz a kutatások szerint nagy szerepet játszik többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, valamint bizonyos daganatos betegségek kialakulásában.
Szemvédő barack
A sárgabarack gazdag karotinoidokban és xanthofillekben, melyekről úgy gondolják a szakemberek, hogy óvhatják a szemünket a károsodásoktól, elsősorban az öregedéssel együtt járó betegségektől (pl. a súlyos makuladegenerációtól). Nem csak az idősebbeknek érdemes azonban a látást védő sárgabarackot enni. A kutatók szerint az egyik hatóanyaga, a lutein a retinát is védheti a kékes árnyalatú fény okozta károsodásoktól – ez az a fény, mely a számítógépek, tabletek és okostelefonok képernyőjéről származik!
A gyulladások ellen is hatékony
Meglepő módon, a sárgabarack ugyanazt a rendkívül hatékony vegyületet tartalmazza, mint a zöld tea – vagyis olyan flavonoidokat, katekineket, melyek csökkentik a szervezetünkben található gyulladásokat. A kutatások szerint a katekin és a hozzá hasonló fitonutriensek megakadályozzák, hogy egy, a gyulladásos folyamatokban kulcsfontosságú szerepet játszó enzim, a ciklooxigenáz-2 (COX-2) működésbe lépjen. Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyaszt katekinben gazdag élelmiszereket (így például sárgabarackot), akkor csökkentheti többek között az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri panaszok rizikóját.
Jót tesz az emésztésnek is
Mivel a baracknak magas a rosttartalma, segít a renyhe bélműködés helyreállításában, sőt kifejezetten javasolt is azoknak, akik székrekedéssel küzdenek. A rostok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a széklet megfelelő állagú legyen, és könnyen, erőlködés nélkül ki lehessen azt üríteni a belekből.
A sárgabarackból préselt gyümölcslét vagy a párolt sárgabarackot sok helyen a roboráló, a betegségek utáni felépülést támogató étrend részének javasolják. Az íze kellemes, javítja az emésztést, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Olvasta már?
- 4 dolog, amiért érdemes görögdinnyét enni - kattintson tovább!
- A vitaminhiány 10 gyakori oka
- Mekkora baj, ha a 10 éves fiam megevett 40-45 db gumivitamint? Vakcinainfó - Az orvos válaszol
- Mennyi vitamin tűnt el a zöldségekből? Egy magyar kutatás megdöbbentő eredménye
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!