Ezért éri meg rendszeresen paradicsomot enni
A paradicsom, a benne található vitaminoknak és a likopinnak köszönhetően már-már gyógynövény. Mire, és miért fogyasszuk?
A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt eredetileg a Dél – Amerikai indiánok termesztették. Európába bekerülésekor eleinte azt gondolták, hogy mérgező.
Igazi gyógynövény!
A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjéből sem hiányozhat. Hő- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása időigényes folyamat.
A termés mérgező glüko-alkaloidokat tartalmaz, de érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.
A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, koleszterincsökkentő hatású. Segíthet csökkenteni a májbetegségek kialakulásának az esélyét, valamint kezdődő májproblémáknál enyhítheti a fájdalmakat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, mert csökkentheti a hormonális változásokkal járó panaszokat.
Tányérra vele!
Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Főzés során a vitaminok nagy része lebomlik. Miközben egyes hatóanyagai, mint például a likopin, zsiradékkal együtt elkészítve jobban hasznosul a szervezetben.
Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára.
Ha nem a tányérunkra karikázzuk, akkor testünkön pakolásként is használhatjuk. Gennyes pattanásokat, keléseket borogathatunk vele. Gyorsan csillapítja a gyulladást, fertőtleníti a beteg területet. Sőt! Régen a darázscsípésre is egy szelet paradicsomot tettek, amely enyhítette a duzzanatot.