A szűretlen almalé több antioxidánst tartalmaz, mint a szűrt
Ha a „betegségeket legyőző” antioxidánsokról van szó, kétségkívül a szűretlen almalé a nyertes.
A szűretlen almalé több antioxidánst tartalmaz, mint a szűrt
Ha a "betegségeket legyőző" antioxidánsokról van szó, kétségkívül a szűretlen almalé a nyertes.
Egy friss tanulmány szerint a szűretlen almalevek csaknem négyszer annyi polifenol típusú antioxidánst tartalmaznak, mint a szűrt levek. A kutatók szerint az üzletek polcait és az eladási statisztikákat mégis a szűrt típusok uralják, köszönhetően hosszabb eltarthatóságuknak és a vásárlók abbéli hitének, miszerint ezek az italok "tisztábbak".
Az antioxidánsok közé tartozó polifenoloknak, amik különböző növényekben tálhatók meg, számos jótékony hatást tulajdonítanak, szívbetegségekben épp úgy, mint a daganatos betegségekkel szembeni küzdelemben. Polifenolok kimutathatók még a vörösborban, a fekete csokoládéban és a különböző vörös bogyókban is.
A Journal of the Science of Food and Agriculture című lapban közölt tanulmányban a kutatók idared és champion almából készült szűretlen és szűrt almalevek polifenol tartalmát hasonlították össze egymással. Az eredmények szerint a szűretlen almaleveknek négyszer akkora volt a polifenol tartalma, mint a szűrt almaleveknek. A legmagasabb polifenol-tartalmat a champion almából készült, szűretlen almalében mérték. A viszonyítás kedvéért, a szűretlen champion almalé polifenol tartalma 1044 milligram volt literenként, míg a szűrt idared almalében csupán 250 milligramm.
A lengyelországi Wroclaw Mezőgazdasági Egyetemének kutatója, Jan Oszmianski és kollégái szerint a különbségek oka az lehet, hogy az almalevek készítésekor alkalmazott szűrési eljárások során valószínűleg olyan anyagok és vegyületek kerülnek eltávolításra, amik gazdagok polifenolban.