C-vitamin hiány
A C-vitamin (aszkorbinsav) a vízoldékony vitaminokhoz tartozik, ezért nem lehet túladagolni. Számos anyagcserefolyamatban jelentős szerepet játszik.
Antioxidánsként, az A- és E-vitaminhoz hasonlóan, megvédi a sejteket az agresszív kémiai támadásoktól, az úgynevezett szabad gyököktől.
A napi szükséglet 40-60 mg, ami akár 300 mg-ra is megnőhet nehéz fizikai munkavégzéskor, daganatos megbetegedésben, fertőző betegségekben, terhesség és szoptatás időszaka alatt, versenyszerű sportoláskor és dohányzáskor.
C-vitamint tartalmaznak:
- a gyümölcsök különösen a csipkebogyó, ribizli, citromfélék, kiwi,
- zöldségek (burgonya, paprika, paradicsom),
- máj
Főzés során a az élelmiszerek C-vitamin tartalma csökkenhet, mert a C-vitamin hőérzékeny. Az élelmiszerek hosszú tárolása is vezethet vitamincsökkenéshez. A C-vitamin fontos a kötőszövet és a csontok felépítéséhez, a vas felvételéhez és a folsav felhasználáshoz, a hormonanyagcseréhez, a sejtkárosítás elleni védelemhez, a szervezet védekezőképességének fenntartásához.
A C-vitamin hiány tünetei A C-vitamin hiány skorbuthoz vezet, melynek tünetei lehetnek:
- izomgyengeség,
- vérzések a bőrön, az ínyen, az ízületekben, az izmokban,
- ínygyulladás,
- fogak kihullása,
- vérszegénység,
- kisgyermekeknél a csontnövekedés zavarai is.
C-vitamin hiány lép fel hiányos táplálkozás esetén, gyomor és bélbetegségekben, amikor a C-vitamin felszívódása zavart. A felesleges C-vitamin a vesén keresztül kiválasztódik. Nagyon nagy mennyiség esetén vesekő képződés veszélyével számolni kell.