Ezekkel a színes ételekkel csökkenthetjük a rák kockázatát is
Önmagában egyetlen élelmiszer sem képes megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, de a megfelelően összeállított étrend csökkentheti a kockázatot.
A kutatók ajánlása szerint érdemes arra törekedni, hogy legalább kétharmad részben növényi eredetű táplálék kerüljön az asztalunkra.
Védőhatás a rákos sejtté alakulásért
Számos kutatás összesített eredménye azt mutatja, hogy az étrendnek szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében. Meggyőző adatok szólnak amellett, hogy a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres és bőséges fogyasztása csökkenti egyes ráktípusok – a tüdőrák, az emlő- és vastagbélrák, a szájüregi- nyelőcső- gége- és gyomorrák – kialakulásának kockázatát.
Ételeink rosttartalma, vitamin- és nyomelem tartalma, illetve antioxidáns hatása egyaránt szerepet játszhat a megelőzésben. A védőhatás elsősorban valamely sejt rákos sejtté való átalakulásának megakadályozásában nyilvánul meg.
A növényi alapanyagokban bővelkedő étrend további előnye, hogy segít elérni és megtartani az egészséges testsúlyt. A plusz kilók cipelése többféle daganatos megbetegedés kockázatát növeli, beleértve a vastagbél-, a nyelőcső- és a veserákot is.
Főzzünk kíméletesen!
A feldolgozatlan ételekből természetes formában jutnak a szervezetbe a különböző vitaminok és rákmegelőző, szabadgyökmegkötő, sejtregeneráló antioxidánsok, ezért is hasznos, ha minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Természetesen a húsféléket nem ehetjük meg főzés nélkül, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen hőkezelési eljárást választunk. A forró zsiradékban sütés vagy a grillezés során keletkező vegyi anyagok növelhetik a rák kockázatát, ezzel szemben az alacsony hőfokon, hosszú ideig tartó hőkezeléssel (pl. konfitálás) vagy a főzéssel, párolással kevesebb káros anyag képződik.
Tápláló színkavalkád
A dietetikusok ajánlása szerint annál jobb, minél többféle színű – piros, kék, zöld, narancssárga – zöldséget és gyümölcsöt illesztünk az étrendbe. Egyes tanulmányok alapján például az élénkpiros paradicsom fogyasztása összefüggésbe hozható számos ráktípus, köztük a prosztatarák kockázatának csökkenésével. A feldolgozott paradicsomtermékek, mint a paradicsomlé vagy a sűrített paradicsom ugyancsak hordozzák a rákellenes potenciált.
A sötétzöld leveles zöldségek, például a rukkola, a kelkáposzta, a cikória, a spenót vagy a mángold bőségesen tartalmaznak rostot, folsavat és karotinoidokat. Vizsgálatok szerint ezek a tápanyagok segíthetnek a szájüregi, a gége-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a bőr- és a gyomorrák megelőzésében.
A narancssárga színű indiai fűszer, a kurkuma fő összetevője a kurkumin, amit potenciális rákellenes szerként azonosítottak. A humán kutatások egyelőre folyamatban vannak, de laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkumin képes gátolni a sejtek rákos sejtté alakulását, illetve azok szaporodását.
A jótékony folsav
Az élelmiszerekben természetesen előforduló folsav, másként a B9-vitamin ugyancsak védelmet jelenthet egyes ráktípusok kialakulásával szemben. Bőségesen megtalálható a gabonafélékben és a teljes kiőrlésű búzából készült termékekben, de a narancs, a dinnye, az eper, a spárga, a tojás, a napraforgómag, a spenót vagy a római saláta is megfelelő folsavforrás. Legjobb, ha nem étrend-kiegészítők, hanem gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék kiegyensúlyozott fogyasztásával juttatjuk elegendő folsavhoz a szervezetünket.
Olvasta már?
- Enyhítheti a depressziót a folsav?
- Rákmegelőzés: nem elég az egészséges életmód, erre a lépésre is szükség van!
- Ezzel a szűrővizsgálattal korán kimutatható a rákra való hajlam
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!