Ezeket látta már?

ÁNTSZ: meg kell újítani a közétkeztetést!

Vizsgálat
2012. november 13. 12:34
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Országos programot indít a közétkeztetés megújításáért az ÁNTSZ. Az eredetileg 2010-ben Békés megyében indított program eredményeiről és a kezdeményezés országos kiterjesztéséről kedden Budapesten tartottak programindító konferenciát.

Sárosi Tamás, Békés megye helyettes tiszti főorvosa a konferencia előtti sajtótájékoztatón elmondta: a Menzaminta = mintamenza című programot azután indították, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése "katasztrofálisnak" minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. Kiderült, hogy a ez "30 éve beidegződött menüsorok" alapján folyik.

leves-etel-d00000F454444e0b9a370

Forrás: EgészségKalauz


Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: a program révén nemcsak egészségesebbé tették a közétkeztetést, hanem kezdetben - az élelmiszerárak emelkedése előtt - még megtakarítást is sikerült elérniük. Az így megspórolt összeget például egy iskolai konyha felújítására tudták fordítani. Mindemellett fontos, hogy sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük a helyi termelőkkel, illetve gasztronómiai szervezetekkel is - mondta.

Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta: a cél az, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, a "kor kihívásainak" megfelelően táplálkozzanak.

Paller Judit országos tiszti főorvos hangsúlyozta: nem elég, ha az étel egészséges, fontos, hogy a tányéron lévő étel vonzó legyen a gyermekek számára, és örömmel egyék meg.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekre - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani - hangsúlyozta az ÁNTSZ, megjegyezve: ezt a célt szolgálja az országos tiszti főorvos által 2011-ben kiadott "táplálkozás-egészségügyi ajánlás" is.

A közleményben azt is kiemelték, hogy a Békés megyében indított program országos kiterjesztése során arra is odafigyelnek, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékei. Fontosnak tartják a bioélelmiszereket a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. "A tapasztalatok szerint ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul tápértékük is magasabb" - fogalmazott az ÁNTSZ közleményében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # életmód # gyermeknevelés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés