Ha daganatos tyúk húsát ettük, lehet bármi bajunk? Az orvos válaszol
Két tyúknál furcsaságot találtunk a belsejükben, mintha pici daganatok lennének.
A vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérés érkezett:
"Tisztelt Orvosok!
Férjem ma délelőtt több, saját nevelésű tyúkot is levágott. Két tyúknál furcsaságot talált a belsejükben, mintha pici daganatok lennének. Ezeket a részeket kidobta. Ekkor azonban már az egészségesnek kinéző szárnyak és combok le lettek vágva, és össze voltak vegyítve a többi hússal, tehát nem tudta már, hogy melyik volt a beteg tyúkok végtagja. A kérdésem az lenne, hogy ha daganatosak voltak ezek a tyúkok, lehet-e bármi bajunk a megfelelően hőkezelt szárnyak és combok elfogyasztásától?"
Az orvos válasza
"Nem kell aggódnia. A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy ha van benne daganatos rész, esetleg kevésbé lesz ízletes a hús. Egyrészt a baromfiban található daganat nem fertőző, nem okoz daganatot emberben. Másrészt a hőkezelés hatására ez pont olyan főtt/sült sejttömeg lesz, mint a normál hús. Harmadrészt mindezt még jól meg is emészti a szervezete. Mindez tehát maximum gasztronómiai kérdés, de reális egészségügyi kockázata nincs."
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!