Házi készítésű torokpasztilla recept köhögés ellen
Íme egy házi készítésű torokpasztilla recept, amely természetes összetevőkkel nyugtatja a torkot és segíthet enyhíteni a köhögést, torokfájást.
Ha olyan problémáktól szenved, mint a torokkaparás, krágogás, köhögés vagy állandóan száraz köhögés gyötri, érdemes lenne egy pillantást vetnie erre az egyszerű, otthon is elkészíthető módszerrre.
Ha azonban nem enyhül a köhögése, mindenképpen mielőbb menjen orvoshoz, és alkalmazza az általa megfelelőnek ítélt kezelési módszereket. Az alábbiak csak akkor segíthetnek, ha orvosa megfelelőnek ítéli az Ön számára. Maradjunk annyiban: sose alkalmazzon olyan házi módszert, amelyet orvosa nem hagy jóvá, bármilyen természetesnek is tűnik.
Házi torokpasztilla néhány összetevőből
- 1 csésze barna cukor
- 1/2 csésze víz
- 3-4 szegfűszeg
- 1 teáskanál porított gyömbér
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
A méz kivételével az összes hozzávalót tegyük egy serpenyőbe, keverjük össze, és lassú tűzön főzzük, kevergessük. Győződjön meg arról, hogy a cukor teljesen feloldódott, mielőtt a keverék felforrna. A folyamat körülbelül 10-15 percig tart.
Ha kész, távolítsa el egy kiskanállal a szegfűszeget. Amikor már kihűlt, adjuk hozzá a mézet, keverjük össze, és sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy tálcára kis kerek formákat cseppentsünk egy kanálka segítségével. Legyen ügyes és gyors, mert gyorsan megszilárdul az egész. Amikor a pasztillák teljesen megdermedtek, szórjuk rájuk porcukrot és rázogassa össze. Üvegekben tárolhatja.
Házi torokpasztilla mézből és gyömbérből (kb. 20 db-hoz elég)
- 1 csésze (kb. 2,5 dl) méz
- 1 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg vagy fahéj
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- opcionálisan: 1 teáskanál kurkuma vagy egy csipet cayenne bors
- porcukor vagy keményítő a szóráshoz (a tapadás elkerülésére)
Elkészítés 7 lépésben
- Alapanyagok felfőzése: egy kis lábasba öntse bele a mézet, gyömbért, citromlevet és a választott fűszereket. Keverje össze, majd közepes lángon kezdje el melegíteni.
- Forralás és sűrítés: forralja a keveréket alacsony-mérsékelt lángon kb. 20-25 percig, közben gyakran kevergesse. Akkor jó, ha sűrűsödni kezd és „kemény cukorka” állagot vesz fel (120–150 °C között van az ideális hőmérséklet, ha van cukorhőmérője).
- Csepp teszt: egy pohár hideg vízbe cseppentsen egy keveset a masszából. Ha megdermed és nem ragad, akkor kész.
- Formázás: egy sütőpapírral borított tálcára csepegtessen kiskanállal kis korongformákat a keverékből. Hagyja kihűlni és megkeményedni.
- Bevonás: forgassa meg a megszilárdult pasztillákat kevés porcukorban vagy keményítőben, hogy ne ragadjanak össze.
- Tárolás: tartsa légmentesen záródó üvegben vagy dobozban, hűvös, száraz helyen.
Tipp:
- Ha gyerekeknek készíti, a csípős fűszereket (pl. cayenne, erős gyömbér) hagyja ki a maszából.
- Ha szeretne egy kis mentolos hatást, adhat hozzá 1-2 csepp természetes borsmenta illóolajat – csak olyat használjon, ami belsőleg is biztonságos (pl. aromaterápiás, ehető minőséget).
- Torokfájás esetén napi 2-3 pasztilla elegendő, ne fogyasszon túl sokat a méz és fűszerek miatt.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Így készíthet gyulladáscsökkentő aranytejet otthon