Csak óvatosan a chia maggal - akár bélelzáródást is okozhat, ha nem figyel erre!
Bár igen egészséges, nem árt vele vigyázni.
A chia mag igen népszerűvé vált az utóbbi években, nem véletlenül: a pici magocskák ugyanis számtalan jótékony hatással bírnak: gazdagok omega-3 zsírsavakban, rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, hozzájárulva ezzel a szív- és érrendszeri egészség javításához és az emésztés szabályozásához is.
A chia magok különleges tulajdonságaik révén képesek nagy mennyiségű folyadékot felszívni és zselés állagúvá válni, ami miatt gyakran alkalmazzák őket sűrítő anyagként. Ezen képességüknek köszönhetően a vegán konyhában is kedvelt alapanyagok, ahol tojás helyettesítésére kiválóan alkalmasak.
Látható tehát, hogy számtalan előnyös tulajdonsággal bír, ám mindezek ellenére a fogyasztásával kapcsolatban óvatosnak kell lenni, hiszen bizonyos körülmények között súlyos veszélyeket is rejthet!
A chia mag előnyei
A chia mag egyik nagy előnye az, kb. 28 gramm a napi ajánlott rostbevitel 42%-át fedezi. Emellett jelentős mennyiségű foszfort, magnéziumot, kalciumot és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ráadásul értékes antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek védelmet nyújtanak az oxidatív stresszel szemben. Mindezeken túl hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez, a vér trigliceridszintjének mérsékléséhez és az esetleges gyulladások csökkentéséhez.
A túlzott fogyasztása ártalmas is lehet
Érdemes azonban tudni, hogy a chia mag túlzott fogyasztás emésztési problémákat okozhat, így előfordulhat ekkor hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, puffadás.
Ez különösen akkor léphet fel, ha kevés folyadékbevitel mellett fogyasztja, mivel a víz nélkülözhetetlen a rostok emésztőrendszeren való átjutásához. Éppen ezért óvatosnak kell lenni a gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek is vele (pl. fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség esetén).
A chia maggal nemcsak az emésztési problémák miatt érdemes óvatosnak lenni, hanem a potenciális fulladásveszély miatt is. A száraz állapotukban lévő magok ugyanis érintkezve vízzel jócskán megduzzadnak - ez a tulajdonság kiváló a főzés során, hiszen zselésítő hatása is van, ugyanakkor veszélyes lehet, ha a magokat nem áztatják be megfelelően fogyasztás előtt.
Egy esettanulmány példája jól szemlélteti ezt a kockázatot: egy 39 éves férfi életveszélyes helyzetbe került, miután egy evőkanál száraz chia magot evett és ráivott egy pohár vizet. A magok megduzzadtak a nyelőcsövében, elzáródást okoztak, ami sürgősségi beavatkozást igényelt.
Annak érdekében, hogy elkerülje az ilyen veszélyes helyzeteket, mindig ügyeljen arra, hogy a magokat legalább 5-10 percig áztassa fogyasztás előtt.
Bélelzáródást is okozhat
A chia mag egyedülálló vízmegkötő tulajdonsága miatt bélelzáródást is okozhat, mivel a bélben zselés állagúvá válik. A duzzadt magok összetapadnak és akadályt képezhetnek - az elzáródás különösen kockázatos azoknak, akik már meglévő emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.
Allergiás reakciók és kockázatok
Bár a chia magok fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságos, ám ritka esetekben allergiás reakciók is előfordulhatnak. Ilyenkor hányás, hasmenés, valamint az ajkak vagy a nyelv viszketése léphet fel, súlyosabb esetekben pedig anafilaxia jelentkezhet.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Lazac helyett pisztráng, chia mag helyett lenmag - superfoodok helyett egyen hazait!