Ezeket látta már?

Tovább élhet, aki szereti ezt a teát! Naponta 7 csészét kell inni belőle

zöld tea hatása életkorra

A naponta hét csészével vagy akár annál is többet elfogyasztó, idős emberek általában tovább élnek, mint azok, akik nem szeretik inni.

A naponta hét csésze zöld teát vagy akár annál is többet elfogyasztó, idős emberek általában tovább élnek, mint azok, akik nem szeretnek teázni - állapították meg japán kutatók. Vizsgálatukat a nemzetközi szakfolyóirat, az Annals of Epidemiology számában közölték.

A szakirodalom szerint a zöld teát négyezer éve a kínaiak fedezték fel. Ázsiában évezredek óta gyógyszerként is használatos, és főleg a japán kereskedők útján mind az Egyesült Államokban, mind Európában is igen népszerűvé vált.

A zöld tea leveleiben igen sok a biológiailag aktív anyag. Antioxidánsok, flavonoidok vannak benne, és ezek az életfolyamatok szempontjából kedvezőek. Mivel a "rossz" LDL-koleszterin akkor épül be az erek falába, amikor oxidálódik, ezért az ezt a folyamatot gátló antioxidánsok fékezik az érelmeszesedést. A flavonoidoknak köszönhető sok olyan, egészségünk szempontjából népszerű tápanyag kedvező hatása, mint a vörösbor vagy a csokoládé.

A zöld tea hatóanyagai ugyancsak ide tartoznak. A fogyókúrázók is gyakran isszák ezt az italt, mert egyes elméletek szerint fokozza a kalóriaégetést. Ezt megbízható vizsgálatokkal ugyan nem sikerült bizonyítani, de ha valaki sós, olajos burgonyaszirom rendszeres rágcsálása helyett mindig megiszik egy csésze teát, bizonyosan veszít a túlsúlyból.

A távol-keleti gyógyítás szinte minden betegség kezelésére alkalmazta a zöld teát, a fejfájástól a depresszióig. A tudományos orvoslás is mind több, megfelelően ellenőrzött vizsgálattal igyekszik tisztázni a tea értékét a betegségek megelőzésében és ellátásában. Nemrég például arra utaló megfigyeléseket közöltek, hogy az idült ízületi gyulladás kedvezően befolyásolható zöld tea rendszeres fogyasztásával.

A japán kutatók 65-84 éves idős embereket vizsgáltak az ország különböző területein. A hat esztendei megfigyelésnek összesen tizennégyezer időskorú résztvevője volt. Jorifudzsi Takasi és munkatársai az együttműködőktől igen részletes táplálkozási adatokat kértek, és a zöld tea fogyasztását külön értékelték.

Mind a nők, mind a férfiak életkilátásai abban a csoportban voltak a legjobbak, amelyiknek tagjai naponta hét vagy annál is több csésze zöld teát ittak. Mind a szív- és érrendszeri halálozást, mind a rosszindulatú daganatok előfordulását késleltette a zöld tea.

Milyen jótékony anyagok találhatók a zöld teában?

A zöld tea rendkívül gazdag különböző jótékony anyagokban, amelyek hozzájárulnak az egészség fenntartásához és számos krónikus betegség megelőzéséhez. Az alábbiakban a legfontosabb összetevőit és azok hatásait ismertetjük.

1. Antioxidánsok: polifenolok és katechinek

A zöld tea különösen gazdag polifenolokban, amelyek antioxidáns hatásúak. Az egyik leghatékonyabb vegyület a EGCG (epigallokatekin-gallát), amely segít csökkenteni az oxidatív stresszt és semlegesíteni a szabad gyököket, így támogatja a sejteket a károsodások ellen.

2. Koffein

Bár kisebb mennyiségben tartalmaz koffeint, mint a kávé, a zöld tea elegendő koffeint biztosít ahhoz, hogy élénkítse az agyműködést, miközben alacsonyabb mennyisége miatt kíméletesebb a szervezet számára.

3. L-theanin

Az L-theanin nevű aminosav egyedülálló a zöld teában, és hozzájárul a relaxációhoz és a stressz csökkentéséhez, miközben a koffeinnel együtt fokozza a figyelmet és koncentrációt.

4. Vitaminok és ásványi anyagok

A zöld tea tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot és mangánt, amelyek támogatják az immunrendszert, az anyagcserét és az általános egészséget.

5. Gyulladáscsökkentő hatás

Az antioxidánsok mellett a zöld tea vegyületei gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, ami hozzájárulhat a szívbetegségek és egyéb gyulladással járó állapotok kockázatának csökkentéséhez.

6. Szív- és érrendszeri egészség

A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet és javíthatja az érrendszer rugalmasságát, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

7. Anyagcsere-serkentés

A zöld tea képes fokozni az anyagcserét, ezáltal segíthet a testsúly fenntartásában és az energiafelhasználás optimalizálásában.

Így kell zöld teát főzni

A szálas zöld tea elkészítése során az egyik legfontosabb, hogy mindig minőségi szálas teát vásároljunk. A másik fontos hozzávaló a megfelelő minőségű víz, melynél rendkívül fontos, hogy minél alacsonyabb legyen az ásványi anyag tartalma.

Hozzávalók 1 bögrére számolva:

  • 5 gr zöld tea
  • 2,5 dl alacsony ásványanyag tartalmú víz

Elkészítése:

  1. A zöld tea leveleket rakjuk egy kancsóba.
  2. A vizet forraljuk fel, majd miután vissza hűlt 70-75 C-fokosra, öntsük le a vele a teát. A hőmérsékletnek fontos szerepe van, ezért ezt ajánlott mindenképp betartani.
  3. Hagyjuk állni egy percig, és máris fogyasztható. Az ideális áztatási idő fél és 3 perc között van.

Van, aki gyengébben, van, aki erősebben szereti, de az biztos, hogy az első főzet a legerősebb, ezért ha elég túl sok lenne aznapra a koffeinből, vagy érzékeny rá, ajánlatosabb a második leöntést fogyasztani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Rendszeresen kávézik? Bizonyos gyógyszerek hatásán módosíthat a koffein!

Rendszeresen kávézik? Bizonyos gyógyszerek hatásán módosíthat a koffein!

Források:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához