Vajas kávé fogyáshoz? Merész húzásnak tűnik, de többen is ajánlják
Tényleg jót tesz, vagy ez inkább egy veszélyes trend?
A vajas kávé egyre népszerűbbé válik, különösen a keto diétát követők körében, akik az ital anyagcsere-serkentő hatásában bíznak. De vajon valóban segíthet a fogyásban, vagy inkább érdemes kerülni?
Mi az a vajas kávé?
A vajas kávé egy olyan ital, amelyet kávé, vaj, valamint kókuszolaj vagy MCT-olaj összekeverésével készítenek. Az alapja frissen főzött kávé, amelyhez egy evőkanálnyi vajat adnak (az eredeti recept szerint a legjobb, ha fűvel táplált tehénből származó vajat használunk – és egy evőkanálnyi kókusz- vagy MCT-olajat.)
Ezért ajánlják a vajas kávét
A vajas kávé rajongói azt állítják, hogy az ital fogyasztása után energikusabbnak érzik magukat és könnyebben tudnak koncentrálni. A keto diétát követők különösen kedvelik, mivel úgy gondolják, hogy ezzel segítik a ketózis folyamatát, amely során a szervezet a zsírt használja fel energiaforrásként, elősegítve ezzel a fogyást.
Az ital népszerűsége azonban nem csak a diétázók körében nő, hanem azok között is, akik egyszerűen csak valami újat szeretnének kipróbálni a reggeli rutinjukban.
Miért okozhat fogyást?
A vajas kávé több módon is hozzájárulhat a fogyáshoz:
Ketózis elősegítése
A vajas kávé magas zsír- és nagyon alacsony szénhidráttartalmú összetétele segíthet előidézni a ketózis állapotát. Ahogy már írtuk, a ketózis során a szervezet a szénhidrátok helyett a zsírokat használja fel energiaként, ami hatékony zsírégetést eredményezhet, és elősegítheti a fogyást.
Hosszan tartó teltségérzet
A vajas kávéban található zsírok (különösen a MCT-olaj) hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosítanak, ezáltal csökkentve az éhségérzetet és az extra kalóriafogyasztást a nap folyamán. A tápláló és krémes állagú ital könnyen helyettesíthet egy reggeli étkezést, csökkentve ezzel az összes bevitt kalóriát.
Stabil energiakibocsátás
A kávéban lévő koffein és az egészséges zsírok kombinációja stabil és hosszan tartó energiát biztosít, szemben a szénhidrátokkal, amelyek gyakran inkább csak rövid távú energiakitörést okozhatnak. Ez segíthet elkerülni az energia-leesést.
Anyagcsere fokozása
A koffein önmagában is ismert anyagcsere-fokozó hatásairól. Serkenti a központi idegrendszert, növelheti a termogenezis folyamatát (a test kalóriaégetése hőtermelés céljával), és elősegítheti a zsírok bontását.
Inzulinérzékenység javítása
A vajas kávé alacsony szénhidráttartalma hozzájárulhat az inzulin szintjének stabilizálásához a vérben. Az alacsony inzulinszint elősegítheti a zsírok lebontását és csökkentheti a zsír raktározását, ami szintén hozzájárulhat a fogyáshoz.
Csak óvatosan a vajas kávéval, ha szívbetegséggel küzd
Bár a vajas kávé sokak számára vonzó lehet pozitív hatásai miatt, ám az orvosok és a dietetikusok óvatosságra intenek. Az ital magas telített zsírsavtartalma miatt ugyanis különösen veszélyes lehet azok számára, akik magas koleszterinszinttel küzdenek, illetve szív- és érrendszeri problémában szenvednek.
Milyen hatással van egészségünkre a kávéfogyasztás? Itt a kutatók válasza
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!