Tojásos tonhalkrém medvehagymával - gyomorkímélő recept
Ha puffad, ha IBS-szel él, ezt a tonhalkrémet akkor is fogyaszthatja.
A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen. Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol. A következő recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával íródott.
Hozzávalók 10 adaghoz
- 200 g lecsepegtetett, sós lében eltett tonhalkonzerv
- 2 db keménytojás
- 2 evőkanál light laktózmentes majonéz
- 1 evőkanál nem csípős mustár – egyéni tolerancia szerint
- 1 kávéskanál konyhasó
- 1 csokor medvehagyma, szezonon kívül újhagyma, metélőhagyma zöldje
Elkészítés
A tonhalkonzerv levét elöntjük, szűrőkanálba tesszük, hagyjuk, hogy lecsepegjen. A medvehagymát apróra vágjuk. A tonhalat és a főtt tojást villával összetörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Fogyaszthatjuk azonnal, de hűtőszekrényben tárolva több napig is eláll.
1 adag (2 lesimított evőkanál) energia- és tápanyagtartalma:
energia: 44 kcal, szénhidrát: 0 g, rost: 0 g, zsír: 2 g, fehérje: 6 g
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Szaftos és egészséges tepsis csirke vele sült zöldségekkel