Ezeket látta már?

Valóban az ördögtől való, ha nem mindig teljes kiőrlésű ételeket eszünk?

színes teljes kiőrlésű finomított baj egészség

Vajon nagy hibát követ el azzal, ha finomított gabonákat is fogyaszt?

A teljes kiőrlésű gabonák régóta az egészséges táplálkozás főbb pillérei, de vajon valóban annyival jobbak-e a finomított változatoknál? Az orvosok és dietetikusok gyakran ajánlják őket, különösen cukorbetegség esetén, de egyre többen kérdőjelezik meg népszerűségét.

A teljes kiőrlésű gabonák előnyei

A teljes kiőrlésű gabonák több tápanyagot kínálnak, mint a finomított gabonák és kiemelkedő a rosttartalmuk - ezáltal javíthatják az emésztést, elősegítve a bélbaktériumok egészségét és támogatva a rendszeres bélmozgást. Emellett segítenek szabályozni a vércukorszintet, fokozva az inzulinérzékenységet és csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Nem beszélve arról, hogy a sok rost fogyasztása hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, így a fogyásban is fontos szerepet tulajdonítanak a teljes kiőrlésű ételeknek. Ezen kívül ún. fitonutrienseket is tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat.

A finomított gabonák, mint a fehér rizs, kenyér és tészta, viszont gyakran magas feldolgozottságúak, és sok hozzáadott cukrot, telített zsírt és nátriumot tartalmaznak. Az alacsony rosttartalom miatt ezek az ételek kevésbé támogatják a bélrendszer egészségét, és nagyobb vércukorszint-emelkedést is okozhatnak. Az Amerikai Táplálkozási Társaság szerint az amerikai felnőttek mindössze 7%-a felel meg a jelenlegi rostbeviteli ajánlásoknak (ám sehol sem túl jó a helyzet ebből a szempontból) melyért a finomított ételek túlzott fogyasztása is okolható.

Mi különbözteti meg a teljes kiőrlésű gabonákat a finomítottól?

A teljes kiőrlésű gabonák három részből állnak- magyarázza Dena Champion dietetikus a The Guardian-nak. - Van egy kemény külső réteg, amit korpának nevezünk, egy kicsi, tápanyagban gazdag mag, amit csírának hívnak és egy nagy, keményítőtartalmú középső réteg, az endospermium.

Feldolgozás során, amikor a teljes kiőrlésű gabonákból finomított termékeket, például fehér lisztet készítenek, eltávolítják a korpát és a csírát, így csak az endospermium marad meg. Bár az endospermium a gabonák legnagyobb alkotórésze, ez tartalmazza a legkevesebb tápanyagot. A korpa és a csíra eltávolításával tehát - bár lágyabb ízt és kellemesebb textúrát kapunk- jelentős mennyiségű rostot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat vesztünk el.

Valóban az ördögtől valók a finomított termékek?

A szakértők szerint a teljes, változatos étrend és a megfelelő életvitel, életmód fontosabb az egészség szempontjából, mint bármelyik konkrét étel. Tehát nem kell mindig csak teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani, a kiegyensúlyozott étrend gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb rostokat is tartalmaz, nem beszélve az életvitelről és a mentális egészségről.

- Ha valakinek nincsenek meg az alapvető szükségletei, mint az elegendő élelem, biztonságos alvóhely, pénzügyi stabilitás és támogató rendszer, akkor hiába fogyaszt teljes kiőrlésű gabonát, annak jótékony hatásait nem fogja teljes mértékben élvezni – mondja Malak Saddy dietetikus. - Az ilyen alapvető tényezők sokkal nagyobb hatással vannak az egészségre és jólétre.

Ezenkívül a finomított gabonatermékek gyakran olcsóbbak, mint a teljes kiőrlésűek, amely megfizethetőbb alternatívát kínálhatnak - hiszen gyakori probléma, hogy valaki nem tudja minden alkalommal és mindenben ezeket megfizetni. Fontos, hogy ne tegyünk erkölcsi különbséget a teljes kiőrlésű és finomított gabonák között, mivel ez negatív étkezési minták kialakulásához vezethet, amelyek pedig már károsak lehetnek az egészségre.

Összességében tehát elmondható, hogy igen, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek egészségesebbek, fontos részét képezik a cukorbeteg diétának, hiszen számtalan pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre, a vércukorra, ám ez nem jelenti azt, hogy nagy problémát okozna azzal, ha olykor finomított lisztet fogyaszt. Ilyenkor azonban fontos, hogy figyeljen oda életmódjára, valamint arra, milyen egyéb ételeket visz be.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

5 vércukorbarát alternatíva finomított búzaliszt helyett

5 vércukorbarát alternatíva finomított búzaliszt helyett

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fehér liszt

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához