Ezeket látta már?

Az erdélyi szegények kedvence volt ez az étel - nem is tudták, milyen jól tesznek vele magukkal!

puliszka kukoricakása kukoricadara recept

Gyomornyugtató, savcsökkentő hatása mellett segíti a máj működését, csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát, kiváló rost- illetve vitaminforrás - és még diétázni is lehet vele.

A Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben igen népszerű puliszka neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben, eredetét a latin pollis (finom liszt) vagy a puls (sűrű pép, kása) szavaknak köszönheti. Ismertek még a gánica, málé, ganca és a görhe elnevezések is.

A puliszka könnyű, kalóriaszegény étel, ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint a klasszikus erdélyi szólás, mely szerint: „aki puliszkát vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék".

A puliszka élettani tulajdonságai kiválóak

A kukoricakása bővelkedik az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

  • B-vitamin,
  • E-vitamin,
  • foszfor,
  • magnézium,
  • cink,
  • kálium,

A puliszka telített zsírsavakban és rostokban is gazdag

A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak.

Kenyér helyett is fogyasztva gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van. A puliszka a kenyérrel szemben négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz, így kiváló kenyérhelyettesítő, nem hizlal.

Gondolná, mi mindenre jó a gyömbérszirup? Ráadásul pillanatok alatt otthon is elkészítheti!

Gondolná, mi mindenre jó a gyömbérszirup? Ráadásul pillanatok alatt otthon is elkészítheti!

Puliszka recept: egyszerű és gyors

Hozzávalók:

  • 6 dl víz
  • fél tk. só
  • 20 dkg kukoricadara

Elkészítése:

  • A vizet fazékba öntjük, felmelegítjük, hozzáadjuk a sót.
  • Amikor a víz felforrt, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát.
  • Sűrű kevergetés mellett kb.
  • 20-25 perc alatt készre főzzük.
  • A puliszkát még melegen öntsük ki egy tálba öntjük.
  • Fogyaszthatjuk sósan juhtúróval, szalonnával, de édesen lekvárral vagy gyümölccsel ízesítve is finom.

Puliszka olasz módra

Az olaszok még ínyencebbek: mozzarellával és paradicsommal fogyasztják, rétegezik bolognai raguval, olívabogyóval gazdagítják és paradicsomszósszal sütik össze. Ez az alapreceptje:

Hozzávalók:

  • Kukoricadara vagy kukoricaliszt (esetleg keverék)
  • víz
  • só ízlés szerint
  • Személyenként 1 csésze kukoricalisztet számoljunk, egy csésze darához 3-4 csésze vizet kell adni.

Elkészítés:

  • Tegyük fel vizet forrni, sózzuk meg.
  • Folyamatos keverés mellett öntsük fokozatosan a vízbe a kukoricalisztet, vigyázva, nehogy leragadjon az aljára.
  • Alacsony lángon tovább főzzük, hogy néha-néha pöffenjen egyet.
  • Pár percenként gyors mozdulatokkal keverjük át egy fakanál nyelével, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
  • Akkor van kész, ha már krémes a puliszkánk, és keverés közben elválik az edény falától.
  • Ez körülbelül 30-45 perc, függően a mennyiségtől és a hőfoktól.

Olaszis kukoricakása variációk:

  • Ha olaszos polentát szeretnék, akkor tegyünk a forró puliszkába reszelt parmezánt és egy kis vajat. Nagyon jó köret ragukhoz, sültekhez, de önmagában is remek.
  • Klasszikus jutúrós puliszka készítése (30-40 dkg juhtúró, tejföl, füstölt szalonna ízlés szerint): Egy sütőtál alját vajazzuk ki, majd egy sor puliszkát tegyünk az aljára, morzsoljuk rá a túró 1/3-át, majd puliszkaréteg jön ismét, és így tovább. Szórjuk a tetejére a maradék túrót, majd tegyük előmelegített sütőbe addig, míg a tetején a túró megolvad (néhány perc). Közben pirítsunk meg a felkockázott füstölt szalonnát. Melegen, tejföllel, pörccel tálaljuk.
  • Készíthetünk sült polentát is: terítsük a meleg puliszkát egy deszkára fektetett, beolajozott sütőpapírra és hagyjuk egy kicsit dermedni. Vágjunk belőle háromszögeket vagy hasábokat, majd grillezzük, vagy vajon pirítsuk meg. Reszelt sajttal megszórva nagyszerű köret szaftos húsokhoz, vagy szószokhoz mártogatósnak. Egyszerűbb módon is készíthetjük: a meleg puliszkát torta- vagy piteformába öntjük, és úgy sütjük meg. Maradék pörkölttel, lecsóval, zöldségekkel, szalonnával, sajttal a tetején, kvázi pizzaként fogyasztva igazi különlegesség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Túrót egyen, ha izmot épít vagy fogyni akar

Túrót egyen, ha izmot épít vagy fogyni akar

Mi a jó gyomorégés ellen? A szakgyógyszerész elárulja, mik használhatnak és mik nem

Mi a jó gyomorégés ellen? A szakgyógyszerész elárulja, mik használhatnak és mik nem

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához