Mentes zserbótorta és bejgli recept - ünnepi sütemények az ünnepekre
Tej-, szója- vagy glutén-allergiás vendégünk érkezik, vagy olyasvalaki, aki kerüli a hozzáadott cukrot? Akkor is van esély egy jóízű bejglizésre, zserbózásra? Még szép!
Minden családnak megvannak a kedvenc karácsonyi süteményei. Ahány ház, annyi recept, azonban a bejgli és a zserbó ezek közül csak kevés esetben hiányozhat. Itt vannak a népszerű karácsonyi sütik gluténmentes, cukormentes, laktózmentes és szójamentes változatainak receptjei!
Tej-, glutén- és hozzáadott cukormentes zserbótorta
Hozzávalók:
az alsó réteghez:
2,5 dkg finomra darált dió, 5 dkg mandula, 2 dkg porrá őrölt eritrit, 3 evőkanál olvasztott kókuszolaj
a túrós réteghez:
30 dkg rögös, 20 dkg cukor nélkül készült baracklekvár, 8-10 dkg eritrit
a csokis tetőhöz:
10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj, 3 dkg durvára vágott dió
Az alsó réteghez a hozzávalókat összekeverjük, majd nedves kézzel, sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Rátesszük a túrós réteget, aminek az elkészítése nagyon egyszerű. Nincs más dolgunk, mint valamennyi hozzávalóját turmixgépbe téve egynemű krémmé dolgozzuk. 150°C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Az étcsokoládét a kókuszolajjal vízgőz felett felolvasztjuk. 2 dkg-ot félreteszünk belőle, a többit a torta tetejére kenjük. Megszórjuk a darált dióval. Annyi időre, amíg a tetején megköt a csokoládé, hűtőszekrénybe tesszük. Majd a maradék csokit nylonzacskó csücskébe téve szépen rácsozva megdíszítjük a tetejét. A süteményt hűtőszekrénybe téve tároljuk, de fogyasztás előtt 15 perccel ki kell venni onnan, hogy az alapban lévő kókuszolaj és a tetején lévő csoki kissé lágyulhasson, ezáltal a torta szépen szeletelhetővé váljék.
Tej-, glutén- és hozzáadott cukormentes bejgli
Hozzávalók:
a tésztához:
9 dkg rostmix, 9 dkg folyékony kókuszolaj, 3 L-es tojás, 1 dl ToTu ital, 5 dkg eritrit, 12 gramm sütőpor, só
a mákos töltelékhez:
10 dkg darált mák, 5 dkg eritrit, fél dl ToTu ital, 3 dkg mazsola, fél kezeletlen citrom leve és reszelt héja, 1 tojás
a diós töltelékhez:
10 dkg darált dió, 1 teáskanál útifű maghéj, 3 dkg mazsola, 1 vaníliarúd kikapart magjai, fél dl ToTu ital, 1 tojás
A tésztához a rostmixet összekeverjük a sütőporral és csipetnyi sóval. A többi anyagot egyneműre keverjük, majd hozzáadjuk a rostmixes keveréket is. Szép sima tésztává dolgozzuk. Félretesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket. A mákoshoz valamennyi hozzávalóját alaposan összekeverjük. A diósnál ugyanúgy. A tésztát kettévesszük. Két sütőpapír közt 30x25 cm-es téglalappá nyújtjuk az egyiket. Megkenjük a mákos töltelékkel. Feltekerjük. Sütőpapíros lemezre tesszük. A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk. Megkenjük a diós krémmel. Feltekerjük, és a mákostól kissé távolabb szintén a lemezre rakjuk. Lekenjük először tojássárgájával, majd tojásfehérjével, végül 175°C sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, szeleteljük.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Egyszerű narancsos kacsa tepsiben