Az orvos szerint, ha ezt fogyasztja, csökkentheti a durva másnaposság esélyét
Önnek van bevált praktikája másnaposság ellen?
Az emberiség hosszú évek óta kutatja a másnaposság elleni hatékony módszereket. Az alkoholmámoros éjszaka utáni fejfájás, hányinger és általános rosszullét sokak számára jól ismert tünetek, melyeket mindenki szeretne elkerülni. Számos különböző ajánlás és bevált házi praktika létezik, amelyek segíthetnek ebben, de az igazán hatásos megoldás még mindig várat magára. Egy orvosi szerint azonban létezik egy étel, amely jelentősen csökkentheti a másnaposság fellépésének esélyét.
Mi okozza a másnaposságot?
A másnaposságot számos tényező eredményezi. Az alkohol vízhajtó hatásának köszönhetően dehidratációt és elektrolit-egyensúly zavart okoz, ami fejfájáshoz és izomgyengeséghez vezet. Az alkohol rontja az alvás minőségét, különösen a REM fázisokat, ami fáradtságot eredményez. A vércukorszint ingadozásai, a gyulladásos reakciók és az acetaldehid toxikus felhalmozódása mind hozzájárulnak a rossz közérzethez. Az alkohol irritálja a gyomrot, ami hányingert és émelygést okoz. E tényezők együttesen alkotják a másnaposság tüneteit. Megfelelő hidratációval, mértékletes alkoholfogyasztással és megfelelő táplálkozással ezek a hatások enyhíthetők.
TikTok videójában Dr. Neena Chandrasekaran megosztotta, hogy véleménye szerint az alkoholfogyasztás előtt a sajt nassolása segíthet a rettegett másnaposság elkerülésében, mivel úgy véli, csökkentheti a másnaposságot okozó méreganyagok szintjét a szervezetben.
- A sajt jelentős mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz, amelyek bevonják a gyomrot, ezáltal csökkenti az alkohol felszívódását.
Az alkohol így nem a véráramba kerül, hanem a szervezet vizelettel és izzadással távolítja el, így mérsékelve a toxikus acetaldehid termelődését.
Az acetaldehid egy olyan anyag, amely akkor keletkezik, amikor a szervezet az alkoholt lebontja, és a felhalmozódása számos, kellemetlen másnapossági tünethez, például hányingerhez és fáradtsághoz vezet. Ráadásul a sajt B-vitaminokban és kalciumban gazdag, amelyek pótolják az alkoholizálás miatt hiányzó tápanyagokat. Ez azért fontos, mert a kalcium segíti az ideg- és izomműködést, míg a B-vitaminok kulcsszerepet játszanak az energiaszint és az anyagcsere fenntartásában - írja a - írja a Daily Mail.
Nem ő az első aki szerint hatásos lehet ekkor a sajt
Nem Dr. Chandrasekaran az első orvos, aki a sajt jótékony hatásait hangsúlyozza a másnaposság megelőzésében. Egy 2023-as dél-koreai kutatás kimutatta, hogy a sajtban található jótékony baktériumok képesek gyorsabban lebontani az acetaldehidet a májenzimek fokozásával.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Miért leszünk másnaposak? Ez a legjobb macskajaj ellen