Ezeket látta már?

6 mindennapi konyhai eszköz, melyről nem is gondolná, hogy káros lehet az egészségére

konyhai eszköz egészség veszély

A konyha nem mindig jut eszünkbe elsőként, amikor az egészségügyi kockázatokra gondolunk, pedig számos mindennapi tárgy található itt, amelyek különböző káros vegyi anyagokkal rombolhatják egészségünket.

A hő, a súrlódás és a kopás bizony káros anyagok felszabadulásához vezethet, amelyek aztán könnyen bejuthatnak az ételekbe és italokba. Az egészségügyi kockázatok mértéke azonban a kitettség szintjétől és a körülményektől függ.

Tapadásmentes edények

A tapadásmentes edények esetében az egyik legnagyobb aggodalom a PFAS (per- és polifluor-alkil anyagok) felszabadulásával kapcsolatos, amelyeket „örök vegyszereknek” is neveznek. Ha ezeket az anyagokat 260 C-fok fölé hevítik, lebomlanak és mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek polimerfüst-lázat okozhatnak. A teflon edények alkalmazásakor mikroműanyagok is felszabadulhatnak, különösen, ha a bevonat megsérül. Biztonságosabb alternatívák közé tartoznak a kerámia serpenyők, a rozsdamentes acél-, vagy az öntöttvas edények.

Műanyag fűszerdarálók

A műanyag fűszerdarálók gyakran tartalmaznak mikroműanyagokat, amelyek az őrölt fűszerekbe juthatnak. Kutatások szerint ezek az anyagok megzavarhatják a bélflóra egyensúlyát, ami krónikus gyulladásokhoz és immunrendszeri problémákhoz vezethet. Javasolt üveg vagy rozsdamentes acél fűszerdarálókat használni.

Élelmiszertároló edények

Bizonyos műanyag élelmiszertároló edények, különösen azok, amelyek 3-as, 6-os és 7-es jelöléssel vannak ellátva, káros vegyi anyagokat szivárogtathatnak az élelmiszerekbe. A PVC, a polisztirol és egyéb vegyi anyagok, például a BPA hormonális zavarokat okozhatnak. Élelmiszertároláshoz javasolt üveg vagy rozsdamentes acél edényeket választani, és kerülni a mikrohullámú sütést.

Vágódeszkák

A rossz minőségű fa vágódeszkák és elhasználódott műanyag vágódeszkák formaldehidet és egyéb káros anyagokat tartalmazhatnak, amelyek bejuthatnak az ételekbe. Ajánlott üveg-, bambusz- vagy fenntarthatóan kitermelt keményfa vágódeszkákat használni.

Alufólia

Az alumínium fólia használata során az alumínium átkerülhet az élelmiszerekbe, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. Kerülni érdemes a főzéshez és sütéshez, helyette inkább sütőpapírt vagy üveg sütőedényt válasszunk.

Rossz minőségű főzőedények

A főzőedények anyagának minősége nagyban befolyásolja az élelmiszerbiztonságot. Az alumínium és más gyengébb minőségű fémötvözetek mérgező fémeket bocsáthatnak ki. Javasolt a műanyag és fekete műanyag edények helyett fából, rozsdamentes acélból vagy kiváló minőségű szilikonból készült edények használata.

Fekete eszközök

A fekete műanyag eszközök gyakran újrahasznosított anyagokból, különösen elektronikai hulladékokból készülnek, amelyekben láng- és égésálló vegyi anyagok, mint például dekabróm-difenil-éter (dekaBDE) találhatók. Ezek az anyagok az elektronikai eszközök biztonságához nélkülözhetetlenek, de konyhai eszközökben komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A fekete műanyag eszközök használata során ezek az anyagok kioldódhatnak, hormonháztartási zavarokat okozhatnak, és hosszú távú expozíció esetén felhalmozódhatnak a szervezetben, ami daganatos betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához