Nem híznak és tovább is élnek - a japánok hat titka
A japánok egészséges, hosszú élete és karcsú alakja nagyrészt ezeknek köszönhető.
Japán híres a hosszú életű lakosairól: statisztikák szerint a japán férfiak átlagosan 81 évet élnek, míg a nők élettartama általában meghaladja a 88 évet – ezek a számok a világon az egyik legmagasabbak. A japánok jó egészségi állapota, hosszú élettartama és karcsú alakjuk mind hozzájárulnak ezekhez az adatokhoz.
A japánok várható élettartama ráadásul folyamatosan növekszik, messze túlszárnyalva olyan országokat, mint az Egyesült Államok, Lengyelország vagy Kína. Szakértők folyamatosan keresik ennek okait, és egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csupán a genetikai tényezők játszanak szerepet, hanem bizonyos életmódbeli szokások.
Az alacsony zsírtartalmú étrend
A japán étrend egyik alappillére az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása. Kutatások szerint Japánban a legkarcsúbb társadalom, ahol az emberek mindössze 3% szenved az elhízástól. Ezzel szemben Franciaországban az elhízottak aránya 11%, Lengyelországban pedig 25%, Magyarországon pedig 30%. A japán konyha alapja a hal, a szója, a rizs, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök. Az ilyen étrend csökkenti a zsír felhalmozódását a szervezetben, ezáltal védettebbé tesz a szívbetegségekkel és a magas koleszterinszinttel szemben.
Egészséges zsírok és a lisztes termékek korlátozása
Bár a japán étrend alacsony zsírtartalmú, nem mentes a zsíroktól. A japánok elsősorban növényi eredetű olajokat használnak, például szezámolajat, amely jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint az emésztésre is. A kenyér és más liszttermékek fogyasztása jelentősen korlátozott, helyettük inkább rizst és különböző alternatív megoldásokat, például kukoricatermékeket választanak.
Gyakran, kis adagok
A japán étkezési szokások nagymértékben eltérnek a nyugati kultúrától, köszönhetően a kis adagok fogyasztásának szokásának. Már gyermekkoruktól kezdve hozzászoknak a gyakori, de kis mennyiségű étkezésekhez, melyeket általában kis tálakban szolgálnak fel. Ez a megjelenítés segít abban, hogy a kis mennyiségek is bőségesnek tűnjenek.
Reggeli: a nap legfontosabb étkezése
Reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus - ezt mind jól ismerjük, mégse tartják be a legtöbben. A japánok ezt igencsak magukévá tették, így a reggelinek kiemelt szerepe van. Az étkezések közül ez a legfontosabb, ami könnyű, tápláló és fehérjékben gazdag ételekből áll. Egy egészséges, energiadús reggeli segít ugyanis abban, hogy a nap folyamán elkerüljék a nassolást.
Desszert mértékkel
A japánok nem vonják meg maguktól az édességeket sem, de csak mértékkel fogyasztják őket. Szívesen esznek édes ételeket, például csokoládét vagy mousse-okat, de mindezt kis adagokban. Ez a mértékletesség segít megőrizni az egészségüket és formájukat.
Rendszeres testmozgás
Mindezek mellett a japánok életstílusának fontos része a rendszeres testmozgás is. A napi szintű aktivitás elősegíti a hosszú életet és a jó egészséget.
A japánok életmódja tehát inspirációt nyújt világszerte, hiszen az egészséges szokások és a megfelelő táplálkozás révén mindannyian közelebb kerülhetünk a hosszú és egészséges élethez.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!