Veszély a csokoládéban: sok esetben túl sok bennük a nehézfém
Rossz hír a csokoládé rajongóknak.
A csokoládé évszázadok óta az egyik legkedveltebb édesség, de egy friss kutatás most árnyalja a csábító édességről alkotott képet. Amerikai egyetemi kutatói vizsgálatai szerint számos kakaótartalmú termék – köztük az organikusnak mondott csokoládék – jelentős mennyiségű nehézfémet, elsősorban kadmiumot és ólmot tartalmaznak. Ezek az anyagok hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat hordozhatnak, ami aggodalomra adhat okot a rendszeres csokoládéfogyasztók számára.
Hogyan kerülhet ólom a csokoládéba?
Egy kutatás során összesen 72 különféle kakaós terméket vizsgáltak (főleg csokoládét), és az eredmények igencsak meglepőek voltak: a 43%-ában a termékeknél magasabb ólomtartalmat mértek, míg 35%-uknál a kadmium szintje haladta meg a biztonságosnak tekintett határértékeket. A legmegdöbbentőbb talán az, hogy az organikus, vagyis bio csokoládék még magasabb nehézfémtartalmat mutattak, mint a hagyományos változatok.
Az, hogy a csokoládéba hogyan kerüljön ólom és kadmium, több tényezőnek köszönhető. Ezek az anyagok természetes módon jelen vannak a talajban, és a kakaóbabok felszívhatják ezeket a növekedésük során, nem beszélve arról, hogy a feldolgozás során, szállításkor, csomagolás közben is bekerülhetnek.
Érdekesség, hogy a biocsokoládék nagyobb arányban tartalmaznak nehézfémeket, mint a hagyományos termékeket. Bár alkalmi fogyasztásuk egy egészséges felnőtt számára nem jelent kockázatot, a rendszeres bevitel hosszú távon súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. A nehézfémek ugyanis lassan ürülnek ki a szervezetből, ami tüdő-, vese- és csontkárosodást, valamint szív- és keringési problémákat okozhat.
Most akkor ne együnk csokit?
Természetesen nem kell, hogy ezentúl ne fogyasszunk csokoládét, hiszen még támogathatja is az egészségünket, ám arra érdemes figyelni - nem csak a nehézfémek miatt -, hogy tartsunk mértéket!
Ilyen pozitív hatásai lehetnek a magas kakaótartalmú étcsokoládénak:
- magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet semlegesíteni a szabad gyököket
- a bennük lévő flavonoidok javíthatják a szív egészségét
- a csokoládé javíthatja az agyi vérkeringést és fokozhatja a kognitív funkciókat
- javíthatja a hangulatot
- csökkentheti a gyulladást
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!