Ezeket látta már?

Így válassza ki és tárolja az avokádót, hogy ne pénzkidobás legyen

avokádó hogyan választ kemény szín tárolás

Mivel nem olcsó az avokádó, igen bosszantó az, ha nem jót visz haza a boltból.

Az avokádó az utóbbi évek egyik legnépszerűbb gyümölcsévé vált, köszönhetően különleges ízének, krémes állagának, valamint egészségügyi előnyeinek. Igen gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, így hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és ezáltal a szívbetegségek kockázatának mérsékléséhez. Emellett az avokádó sok rostot, vitamint (például E- és K-vitamint) valamint ásványi anyagot (káliumot) is tartalmaz.

Bár igen ízletes, sokan mégsem vásárolják - nemcsak a borsos áruk miatt, hanem azért sem, mert nincsenek tisztában azzal, hogyan választhatják ki a legjobb minőségű gyümölcsöket és hogy miként érdemes őket tárolni, hogy megőrizzék frissességüket és tápanyagtartalmukat.

Hogyan választhatja ki a megfelelő avokádót?

Az avokádó kiválasztásához főleg a keménységet és a színt kell nézni, ám nem mindegy, hogy mikor szeretné elfogyasztani.

Keménység és szín

- éretlen avokádó: kemény, zöld gyümölcsöket válasszon akkor, ha csak néhány nappal később szeretnénk felhasználni őket. Itt érdemes tudni, hogy az éretlen avokádók szobahőmérsékleten általában négy-öt nap alatt érnek be.

- érett avokádó: ha az avokádót rögtön el is szeretné fogyasztani, akkor keressen olyat, amely már valamelyest puha. Ügyeljen arra, hogy az érett gyümölcsöt egy-két napon belül el kell fogyasztani. Ha már be tudja nyomni, érdemes hűtőszekrénybe tenni, hogy lelassítsa az érési folyamatot.

- túlérett avokádó: amennyiben az avokádó túl puha vagy nagyon sötét, esetleg barna foltokkal rendelkezik, akkor már túlérett és nem ideális fogyasztásra.

Vannak, melyek zölden maradnak

Érdemes tudni, hogy vannak olyan avokádó fajták, melyek éretten is zöldek maradhatnak. Ilyen például a Fuerte, Ettinger, Reed és Sharwill avokádó. Ezeknél inkább a keménységet ellenőrizze vásárlás előtt - írja a Daily Express.

Hogyan érdemes tárolni?

Az éretlen avokádók esetén a legjobb, ha szobahőmérsékleten tárolja őket, hiszen akkor még természetes módon érlelődnek. Ezáltal biztosíthatjuk azt, hogy azok fokozatosan és egyenletesen érjenek be, és így a legjobb ízűek és textúrájúak legyenek.

Amikor az avokádó enyhe nyomásra puha, az annak a jele, hogy már érett. Ha nem akarja gyorsan elfogyasztani, tegye a hűtőbe, hogy lelassítsa az érési folyamatot, így elkerülheti azt, hogy túléretté váljon. Viszont ekkor is ügyeljen arra, hogy 1-2 napon belül felhasználja!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezért fogyasszon legalább napi fél avokádót: sütéskor akár a vajat is helyettesíti

Ezért fogyasszon legalább napi fél avokádót: sütéskor akár a vajat is helyettesíti

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához