Ezeket látta már?

Ne legyen szenvedés az utazás: így válasszunk ételeket, italokat!

2018.08.06. Módosítva: 2018.08.06.
etelt_valasztani

Hónapok óta készül egy utazásra, hogy aztán jó néhány napot a vécén kuporogva, lázasan töltsön? Az utazók hasmenésének nevezett tünetegyüttes rendkívül gyakori, de megfelelő étel- és italválasztásokkal általában megelőzhető.

Az ételeinkben, italainkban könnyen elszaporodhatnak különböző kórokozók, melyek a szervezetünkbe kerülve hányást, hasmenést vagy lázat okozhatnak. Ezeket a problémákat összefoglaló néven ételmérgezésként ismerjük, melyeket okozhatnak baktériumok, vírusok vagy paraziták is. Ezeket a betegségeket megfelelő előkészítési és elkészítési módszerekkel általában megelőzhetjük, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy külföldön, különösen az egzotikus országokban gyakoribbak lehetnek a fertőzések.

Hogyan válasszunk az étlapról?

Bár a fejlett országokban – így Európa nagy részében – tiszta az ivóvíz és az élelmiszerek elkészítésére, tárolására is szigorú szabályozások vonatkoznak, távolabbi tájakon sokkal óvatosabbnak kell lennie az utazóknak. Egyrészt előfordulhat, hogy a higiéniás körülmények nem megfelelőek (vagy éppen nem ismertek), másrészt az ételkészítési, tárolási szokások is eltérhetnek az itthon megszokottaktól. Nem érdemes tehát kockáztatni.

A nyers ételekben például könnyen megtelepedhetnek, elszaporodhatnak a kórokozók, így ne együnk friss salátákat, húsokat és tengeri herkentyűket, nyers tojást vagy pasztörizálatlan tejtermékeket tartalmazó ételeket. Kerüljük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezeket általában csapvízben mossák meg, és a víz szintén szennyezett lehet. Csak olyan gyümölcsöt együnk, melyet mi magunk hámozunk meg (vagy mi mossuk meg ezeket tiszta, esetleg üveges vízben).

etelt_valasztani

Nagyon ügyeljünk arra, hogy csak olyan ételt együnk, ahol az ételt elkészítő személy betartja a higiéniás szabályokat, pl. rendszeresen megmossa a kezét! Az utcai árusoknál kapható fogásokkal legyünk különösen óvatosak! Csak olyan ételt kóstoljunk meg, melynek útját követni tudjuk: biztonságosabbnak tekinthető például az, ha a grillrácsról egyből a tányérunkra kerül az étel.

Általában biztonságosnak tekinthetőek az alaposan átforrósított ételek – de ne együnk olyan ételből, mely elkészítés után hosszabb ideig állt szobahőmérsékleten. Szintén biztonságosak a "száraz" élelmiszerek (pl. kenyér, keksz), valamint a konzervek, gyárban csomagolt ételek.

Fagylalt, jégkrém, jégkása: melyik a legegészségesebb? Kattintson tovább!

Mit igyunk és mit ne?

A gyárilag lezárt üvegekből, dobozokból származó innivalók általában biztonsággal fogyaszthatóak, míg a csapvízzel legyünk óvatosak. A csapvizet érdemes fogyasztás előtt alaposan felforralni vagy más módon elpusztítani az esetlegesen benne lévő kórokozókat! A forró italok (pl. tea vagy kávé) kevésbé veszélyesek, mint a hideg italok.

A jégkocka meglepően sok kórokozót hordozhat magában, mert a legtöbb helyen csapvízből készül. Éppen ezért, csak teljesen biztonságosnak tartott helyen fogadjuk el a jégkockát az italunkba, és kerüljük a jégkását vagy más hasonló jellegű édességeket is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához