Görög konyha - Korfun
A görög konyha igazán a mediterrán éghajlathoz illik, nem is lehetne jobb ételsorokat kitalálni meleg napokra!
Hagyományok
A nyaralás alatt nemcsak egy másik ország természeti adottságait élvezhetjük, hanem a konyháját is. A korfui görög konyha alapjai természetesen a megszokott görög konyhára épül. Megtaláljuk itt a tzatzikit, a joghurtos uborkát fokhagymával ízesítve, vagy a máshol mese néven ismeretes kisadag előétel sorozatot, vagy a saganaki névre hallgató sült sajtot vagy a dolmádeszt, a rizses töltelékkel töltött szőlőlevelet. A horiatiki, azaz a görög saláta hagyományosan uborka, hagyma, paradicsom és olajbogyó keveréke volt, tetején feta sajttal, de ma már gyakran kiegészítik paprikával és káposztával is. A helyiek borecetet és olívaolajat használnak ízesítésére, így a legfinomabb.
Különlegességek
Vannak azért különlegességek is a sziget gasztronómiájában. Például némiképp eltér a görög konyha általánosan megszokott marhahúsos étele, a pastitsada, ami sziget legnépszerűbb étele. Ez fokhagymás-petrezselymes marhahús, melyet egy különleges fűszerezésű paradicsomszósszal tálalnak: olívaolajat, hagymát, fahéjat, szegfűszeget, sót, borsot, szerecsendiót, köménymagot és babérlevelet használnak hozzá. Vidéken kakasból készítik ezt az ételt. Azt mondják, akkor elég sűrű a szósz, ha ott marad a bajuszon – és csakis borral lehet leöblíteni.
A spanakopita azaz a sajtos és/vagy spenótos pite szintén a sziget specialitása, ezt a típusú tölteléket Görögország más részein kevésbé kedvelik. Hadd említsem még meg a souzoukakiát, azaz a húsgombócokat paradicsommártással és hagymával, mely szintén különleges a szigeten.
Továbbá a melitzanosalata, azaz a padlizsánkrém, a pastitsio azaz a makaróni darált hússal és besamelmártással, illetve stifado hagymás hússzeletek szintén kicsit eltérő fűszerezésű a szárazföldi konyhához képest.
Étkezés végén a korfuiak szívesen mennek cukrászdába egy méztől ragadós süteményért, ebben is eltérnek más sziget szokásaitól.