Feszesítő, ránctalanító pakolás házilag: azonnal felfrissíti az arcbőrt
Csökkenti a ráncokat, feszesíti, vitaminokkal tölti fel a bőrt, és minden kamrában ott lapulnak az alapanyagok hozzá.
A tojásfehérje fehérje az A-vitamin tartalma miatt intenzíven hidratálja a bőrt, segít megőrizni a bőr feszességét, rugalmasságát, így hatékonyan veszi fel a küzdelmet a ráncok ellen. Enyhén fehérítő hatással rendelkezik, ugyanakkor ragyogóvá varázsolja a fakó bőrt.
A tojásfehérje és a citromlé összehúzza a tág pórusokat, és élénkíti az arcbőr vérkeringését, stimulálja az arcizmokat, feszesebbé és ragyogóbbá téve azt. A kókuszolaj pedig intenzíven hidratál, és tisztít. Nem csak az arcnak tesz jót, hanem a nyak és a dekoltázs vékony bőrének is.
A tojásfehérje sikeresen alkalmazható a bőr zsírosságának csökkentésére, tónusának javítására, illetve a pattanások elleni küzdelemben.
A tojásfehérje pakolás hozzávalói:
- fél teáskanál kókuszzsír
- 1 tojásfehérje
- fél teáskanál citromlé
- 1 bögre langyos kamillatea
- Készítsen szokásos tojás habot, majd keverje bele a kókuszolajat, a citromlevet, majd jól dolgozza össze az egészet.
- Kenje fel a masszát a megtisztított arcbőrre, és masszírozza bele.
- Hagyja a bőrön 15 percig, majd öblítse le langyos kamillateával.
- Kéthetente ismételje meg a kezelést.
Ilyen tápanyagok vannak a tojásfehérjében
A tojásfehérje tele van proteinekkel, antioxidáns hatású albuminokkal. Az albuminok az emberi vérben is megtalálhatók, a szervezet legfontosabb kötő és szállító fehérjéi.
A mintegy 84%-ban vízből és 15%-ban fehérjékből álló tojásfehérje fontos részét képezik az ovoglobulinok, melyek erős vírus- és baktériumölő vegyületek. Céljuk eredetileg a tojásban fejlődő kiscsirke egészségének védelme.
A tojásfehérjében szinte minden vitamin megtalálható. Ezek közül is legnagyobb mennyiségben a B2-vitamin, míg a sárgájában a zsírban oldódó A-, E- és D-vitamin is fellelhető.
Ezért tökéletes táplálék a tojás
A tojásnak kiemelkedő a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal. Más ételekhez képest igen kicsit a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
„A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztését és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben.” (Dr. Légrády Péter, belgyógyász)
Ennyi tápanyag van egyetlen tojásban
A tojás apró mérete ellenére igen hatékony! Tökéletes tápanyagforrás, változatosan elkészíthető, tárolása könnyű, nem igényel különleges körülményeket és főzési eljárásokat. Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.
A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma.
A tojás jótékony hatással van a szív egészségére is. Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.
A tojásfehérje a legtökéletesebb fehérje
A tojás elsőrendű fehérjeforrás az összes, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat is tartalmazza, amely előállítására szervezetünk képtelen. Ezen kívül kilenc további, nem esszenciális aminosav is fellelhető benne, testünk számára könnyen feldolgozható formában.
A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is van kb. 40% belőle, ráadásul a legtöbb vitaminnal és ásványi anyaggal együtt. Egy tojás a napi fehérjeszükségletünk 20%-át fedezi.
Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma: 75 kcal, 5,4 gramm fehérje, 4,8 gramm zsír, 0,3 gramm szénhidrát.
Ezekből a vitaminokból és ásványi anyagokból az ajánlott napi bevitel ennyi százalékát fedezhetjük mindössze egyetlen tojás elfogyasztásával.
12% A-vitamin | sejtfejlődés, látás, bőr |
18% D-vitamin | erősebb csontok és fogak |
17% B2-vitamin | egészségesebb bőr és szemek |
6% E-vitamin | egészségesebb izmok és idegrendszer |
20% biotin | szép bőr és haj |
17% pantoténsav | anyagcsere-folyamatok, szellemi teljesítmény |
12% folsav | sejtosztódás |
26% kolin | idegek, izmok, agyműködés, memória |
15% foszfor | ép csontok és fogak |
7% vas | oxigénszállítás a vérben |
Olvasta már?
- Bőrrák alakulhat ki a géllakkhoz használt UV-lámpától? Új kutatási eredmények
- Sokan hisznek benne: a probiotikumok tényleg fogyasztanak?
- Hogyan és miért alakul ki májfolt? Bőrgyógyász válaszol
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!