Szépítő ételek: egyszerű alapanyagok, melyektől valósággal ragyog a bőr!
Kevesen ismerik a trükköt: pedig a tudomány szerint is vannak olyan egyszerű ételek, amelyek megváltoztatják a bőrtónust, ragyogóvá téve azt mindenféle krém nélkül is.
Ahogy mondani szokás, a szépség belülről fakad, és ezt ma már a tudomány is megerősíti.
A szépség a szakember szerint is belülről fakad
A bőr egészsége és szépsége számos tényezőtől függ, beleértve az elfogyasztott ételeket és a pszichés állapotunkat is. A bőrápolás kulcsa nem csupán a kozmetikumokban rejlik, hanem az étkezési szokásokban és a belső harmóniában is. Bús Tímeával, az IdealBody életvezetési tanácsadójával beszélgettünk arról, hogy melyek azok a tényezők, amik bőrünk állapotát befolyásolhatják és mik azok az élelmiszerek, amelyek ragyogást és vitalitást adhatnak neki.
A stressz és a nem megfelelő pszichés állapot a bőr egyik legnagyobb ellensége!
Éppen ezért nem elég csak a bevitt tápanyagokra, étrendkiegészítőkre ügyelnünk, de elengedhetetlen a belső munka is önmagunkon. Ha például sokat stresszelünk, felborul a hormonegyensúlyunk, és megemelkedik a kortizol-szintünk. Emiatt a bőr elvékonyodik, dehidratálttá válik, a faggyútermelés fokozódik, az erek szűkülnek, sápadtabbak leszünk.
A telomerek olyan DNS-szakaszok a kromoszómák végén, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek öregedésének szabályozásában. Azokban az esetekben, amikor a telomerek megrövidülnek és felépítésük megsérül, a sejtek hajlamosabbak az öregedésre és korábban elpusztulnak. Az állandósult stressz a telomerek öregedésének elősegítésével rövidíti meg az életünket. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük a stresszt és gondoskodjunk az egészségünkről! A bőrt a stressz ennél direktebb módon is öregíti, hiszen a ráncok keletkezését meggyorsítja.
A bőr feszesessége nem csak az arcon fontos
Egy nagyobb fogyás vagy szülés után a kitágult bőr nem mindig tudja követni az alakunkat. Az IdealBody fogyókúrázói is a fogyás utáni megereszkedett bőrtől tartanak a leginkább. Ezt azonban tudatos táplálkozással és a megfelelő superfoodok segítségével csökkenthetjük.
A szépítő ételek segíthetnek
„A híres londoni orvos és természetgyógyász, Dr. Nigma Talib kutatásai alapján én is mélyen hiszek abban, hogy minden ember bőre visszatükrözi étkezési szokásait. Ő úgy véli, hogy mindaz, amit megeszünk, és különösen az, amivel visszaélünk, azonnal megmutatkozik az arcunkon. De ugyanígy van ez a pszichés állapotunkkal is, ami szintén maradandó nyomokat hagyhat a bőrünkön” – árulta el Bús Tímea életvezetési tanácsadó, az IdealBody szakértője.
A szakember hozzátette, bőrünk állapotát és egészségét a genetika mellett rengeteg tényező befolyásolja, ami ellen mi magunk is tehetünk. Ilyen például a kiegyensúlyozatlan pszichés állapot, a stressz (ezt érdemes egy profi módszerrel kezelni, mondjuk szomatodrámával) az étkezés, a dohányzás, az UV-sugárzás, vagy az elegendő éjszakai alvás.
Ha szép bőrt szeretnénk, fontos, hogy harmonikus életre és pihentető alvásra törekedjünk, hiszen a sejtek éjszaka tudnak regenerálódni. Hogy igazán fiatalos maradhasson a bőrünk is, kihagyhatatlan a rendszeres sport és a szépítő ételek fogyasztása is. Ilyenek az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint a bőrünknek ragyogást kölcsönző sütőtök, édesburgonya, vajtök és citrusfélék.
„Kevesen tudják, de napi két adag sárga vagy vörös, magas keratin-tartalmú étel elfogyasztása megváltoztatja a bőrtónusunkat, valósággal ragyogunk majd tőle! A sötétzöld zöldségek pompás magnézium források, ezért ránctalanítanak, a banán és a póréhagyma pedig természetes probiotikumok. A köles az egyik legbélbarátabb gabonafélénk, ha szép bőrt szeretnénk, javasolt heti legalább kétszer fogyasztani. Nem csak a bőr szerkezetét javítja, kellemes teltség-érzetet is biztosít” – árulta el Tímea.
Kollagén a ráncok ellen
Létezik azonban egy valódi jolly joker a bőrnek: a kollagén. Ez a csodaszer minden bőrtípuson csak javíthat. Sokan nem is gondolnák, de a kollagén mindenki számára elérhető, viszonylag olcsó, könnyen elkészíthető házilag is és remek hatással van a szervezetünkre. Bizony, egy jól elkészített húsleves jelentős kollagén pótlás lehet! Csirkéből vagy marhából is készíthetjük. A csontlevest kocsonyásra, legalább 12-24 sőt, akár 48 órán át is érdemes rotyogtatni, hogy tökéletes legyen.
A kollagén szedése különösen fontos lehet fogyókúra során is. Amikor a testsúlyunk jelentős mértékben csökken, a bőrünknek is alkalmazkodnia kell ehhez. Az egészséges és rugalmas bőr megőrzésében a kollagén kiemelten fontos szerepet játszik, hiszen ez az a fehérje, amely a bőr rugalmasságát, feszességét és fiatalos megjelenését biztosítja.
A fogyás gyakran megereszkedett bőrt eredményezhet, amely nem csak esztétikai problémákat okozhat, hanem önbizalomcsökkenést is előidézhet. A megfelelő kollagénszint támogatása segíthet abban, hogy a bőrünk visszanyerje feszességét és rugalmasságát, így segítve a testkontúrok javulását a fogyókúra eredményeként. Kollagén szedésével támogathatjuk a bőrünk egészségét, szépségét és rugalmasságát a fogyás időszakában.
„Ha az életritmusunkba nem fér bele, hogy több órát töltsünk a konyhában a fazék mellett, azt javaslom, hogy az étrendkiegészítők között bőrspecifikus hidralizált kollagént keressünk, ami tartalmaz hialuronsavat, elasztint (ezeket a saját szervezetünk is termeli, ezért fontos visszapótolni) és más vitaminokat is. Emellett fontos az is, hogy megfelelő kozmetikumokkal ápoljuk a bőrünket” - mondta el a szakember.
Hangsúlyozta, önmagában a kollagén sem tesz csodát, a mozgás és a harmonikus élet, az önismeret szakember segítségével legalább annyira fontosak, mint a bevitt tápanyagok és étrendkiegészítők.
6 magas keratintartalmú étel
- Tojás
- Hagyma
- Lazac
- Édesburgonya
- Napraforgómag
- Mangó
Olvasta már?
- Egészséges és barna bőrszín: így érheti el napégés nélkül
- Páramentesítő tasak: ne dobja ki! Ennyi mindenre használható otthon
- Narancsbőr: ezt tudnia kell, ha meg akar szabadulni tőle!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!