Ezeket látta már?

A szép bőr megőrzése érdekében tudni kell azt is, hogy mit eszünk

shutterstock 622381799

Bár azt gondoljuk, hogy szépségápoló szerekkel, kezelésekkel őrizhetjük meg bőrünk rugalmasságát, de az étkezés is meghatározó tényező.

Cukorfogyasztás

Ha sok cukrot fogyaszt, akkor nagy eséllyel a bőre is ráncosodni fog. Nem könnyű megállítani a barázdákat, de a sok édességgel felgyorsíthatjuk kialakulásukat. A vérben lévő cukor a fehérjékhez tapad, amelyek a bőr simaságáért felelősek. A feldolgozott cukrok helyett fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. Az ezekben levő cukor nem ártalmas, viszont a benne levő antioxidánsok bőrre gyakorolt hatásai fontosak.

Szénhidrát - pattanást okoz

Azok az élelmiszerek, amelyek szénhidrátban gazdagok, mint a fehér kenyér, tészta, fehér rizs gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ezzel több inzulintermelésre készteti a szervezetet. Ez az étrend kedvez a bőr zsírosodásának, eltömítődnek a pórusok, és kialakulnak a pattanások.

Esszenciális zsírsav

Aki vegetáriánus vagy vegán étrenden él, annak a bőre fokozottabban hajlamos a kiszáradásra. Az esszenciális zsírsavak - mint az ómega-3 - építőkövei a sejtmembránoknak, és segítik megőrizni a bőr rugalmasságát. Megtalálhatóak a rákban, a halakban, mint a tonhal és a lazac, de növényi olajokból is hozzájuthatsz.

Vitaminokkal a szép bőrért

Ahhoz, hogy a bőr kevésbé zsírosodjon, A-vitaminra van szükség. A vérben lévő A-vitamin gátolja a faggyú termelését, ezért fogyasszon sárgadinnyét, sárgarépát, zöld leveles zöldségeket, mangót, sütőtököt, és édesburgonyát, ezek gazdag forrásai ennek a vitaminnak. A B-vitaminok is fontos a bőrápoláshoz, több módon képesek támogatni a bőr állapotát.

Fűszerek

A fűszeres ételek erősítik a rosaceat, amely viszonylag gyakori krónikus bőrbetegség, leginkább a 40-60 éves korú nőknél jelentkezik. Bizonyos élelmiszerek okoznak bőrpírt, különösen az alkohol, forró italok, tejtermékek, valamint egyes gyümölcsök és zöldségek. Fűszeres ételek is okozhat csalánkiütést, allergiás reakciót.

Ételallergia, főképp gyerekeknél

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyermekek egyharmada súlyos ekcémával küzd, ilyenkor sok esetben élelmiszer-allergia is fennáll. Náluk a tejtermékek és tojás gyakran okoz reakciót, azonban felnőtteknél ritkán.

Glutén

Az emberek 25 százaléka érzékeny a gluténre, főképp olyanok, akiknek pikkelysömöre van. A pikkelysömör (a bőrön viszkető, vörös, hámló foltok vannak) és a lisztérzékenység (cöliakia) egy immunreakció, és mindkettő gyulladással kapcsolatos.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrápolás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához