Ezeket látta már?

Szezámmag: komoly gondokat is okozhat a csontok titkos szövetségese

Szezámmag hatás mellékhatás allergia

Kevesen tudják, hogy a szezámmag nemcsak ízletes, hanem a csontok egészségének megőrzésében is kulcsszerepet játszik. Ugyanakkor gondot is okozhat, hiszen nem mindenki szerevezete tolerálja jól.

A csontok egészsége kiemelten fontos, különösen idősebb korban, amikor a csontritkulás veszélye fenyeget. A tejfogyasztás régóta ismert kalciumforrás, ám a szezámmag is kiváló alternatíva lehet. Ez a mag nemcsak kalciumban gazdag, hanem számos más tápanyagot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok erősségéhez és regenerálódásához. A szezámmag rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a csontokkal kapcsolatos betegségeket, mint például a csontritkulás, amely sokakat érint világszerte.

A szezámmag kalciumtartalma kiemelkedő, ami különösen fontos a csontok és fogak egészségének megőrzésében. A kalcium mellett a magban található magnézium, foszfor és cink is hozzájárul a csontok erősségéhez. Ezek az ásványi anyagok segítenek fenntartani a csontsűrűséget, és támogatják a csontok regenerálódását sérülés esetén. A szezámmag antioxidánsokban is gazdag, amelyek védik a sejteket a káros szabad gyököktől, így hozzájárulnak az egészséges csontok fenntartásához.

A szezámmag fogyasztása egyszerűen beilleszthető a mindennapi étrendbe. Szórhatjuk salátákra, turmixokba, joghurtba, vagy akár ázsiai ételek mellé is. A szezámmag íze és textúrája gazdagítja az ételeket, miközben észrevétlenül támogatja a csontok egészségét. Azok számára, akik nem szeretik a tejtermékeket, a szezámmag remek alternatíva lehet a kalciumbevitel növelésére.

A szezámmag előnyei nem korlátozódnak csupán a csontok egészségére

A magban található rostok segítenek az emésztésben, míg a benne lévő egészséges zsírok támogatják a szív- és érrendszer működését. A szezámmag rendszeres fogyasztása javíthatja a bőr állapotát is, mivel a benne lévő tápanyagok elősegítik a bőr regenerálódását és rugalmasságát.

Bár a szezámmag előnyei nyilvánvalóak, mégis kevesen fogyasztják rendszeresen. Ennek oka lehet, hogy sokan nem ismerik a mag jótékony hatásait, vagy egyszerűen nem tudják, hogyan illeszthetik be étrendjükbe. Pedig a szezámmag könnyen hozzáférhető és sokféleképpen felhasználható, így érdemes kísérletezni vele a konyhában.

A szezámmag tehát egy alulértékelt, de rendkívül hasznos élelmiszer, amely segíthet megőrizni csontjaink egészségét. A kalcium mellett számos más tápanyagot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok erősségéhez és regenerálódásához. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, és beilleszteni a mindennapi étrendünkbe, hogy hosszú távon is élvezhessük jótékony hatásait.

Problémát csak akkor okozhat, ha allergiásak vagyunk rá...

A szezám világszerte népszerű összetevő. Használhatjuk olajként, salátára, péksüteményekre szórva, de húsok panírozása során, a morzsához adva is feldobja az ételek ízét. Előfordulhat étrend-kiegészítőkben és gyógyszerekben is, kozmetikumokban is. A szezámmag azonban allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, a fogyasztását ilyen esetben teljes mértékben kerülni kell. Az allergiás reakció súlyossága az enyhétől a súlyos, életveszélyesig terjedhet.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni szezámmag allergia esetén, és azt is összefoglalta, hogy melyek az allergiára utaló jellemző tünetek.

Mi a szezámmag allergia?

A szezámmag allergia az ételallergiák egyik formája, amely során az immunrendszer tévesen fenyegetésként ismeri fel a szezámmagot vagy a belőle készült élelmiszereket (pl. szezámolaj, tahini), és túlzott védekező reakciót indít el. A szezámmag allergia világszerte egyre gyakoribb, és súlyos, akár életveszélyes tüneteket is okozhat.

A szezámmagban található fehérjék váltják ki az allergiás reakciót, leggyakrabban az ún. Ses i 1 nevű allergén. Amikor a szervezet találkozik ezekkel az anyagokkal, IgE típusú ellenanyagokat termel ellenük. Ekkor aktiválódnak az immunrendszer sejtjei, amelyek hisztamint és más gyulladáskeltő anyagokat szabadítanak fel – ezek okozzák a tüneteket.

A szezámmag allergia tünetei

A tünetek néhány perctől akár több órán belül is jelentkezhetnek a szezámmag elfogyasztása után. Lehetnek enyhék, de súlyos anafilaxiás reakció is kialakulhat. A leggyakoribb panaszok:

  • viszketés a szájban, torokban
  • csalánkiütés, bőrpír, ekcéma
  • hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés
  • orrfolyás, tüsszögés, könnyezés
  • nehézlégzés, fulladásérzés
  • vérnyomásesés, eszméletvesztés (anafilaxia)

Hogyan diagnosztizálható a szezámmag allergia?

A pontos diagnózis allergológus szakorvos feladata. A kivizsgálás részei:

  • részletes kórtörténet: mikor és milyen tünetek jelentkeztek
  • bőrpróba (prick teszt): kis mennyiségű szezámkivonatot cseppentenek a bőrre
  • specifikus IgE vérvizsgálat: kimutatja a szezámmagra adott ellenanyagok jelenlétét
  • vak ételprovokációs teszt (kórházi környezetben): ellenőrzött körülmények között vizsgálják a tünetek megjelenését

A szezámmag allergia kezelése

Mivel jelenleg nincs oki terápia, a kezelés alapja a szezámmag és minden szezámszármazék szigorú kerülése. Az alábbi teendők ajánlottak:

  • Címkék alapos olvasása minden élelmiszeren (EU-ban kötelező jelölni a szezámot mint allergént)
  • Ételintolerancia- vagy allergiakártya viselése (pl. étteremben hasznos)
  • Adrenalin autoinjektor (pl. Epipen) viselése súlyos allergia esetén
  • Antihisztamin vagy más tüneti kezelés szükség szerint
  • Diétás tanácsadás dietetikustól

Mely élelmiszerek tartalmazhatnak rejtett szezámmagot?

  • pékáruk (pl. hamburgerzsemle, bagel)
  • müzliszeletek, granola
  • humusz, tahini
  • ázsiai ételek (pl. szezámolajjal készült fogások)
  • falafel, vegetáriánus fasírt
  • salátaöntetek, szószok
  • „egészséges” snackek, magkeverékek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A felsorolás nem teljes. A Közel-Keletről vagy Ázsiából származó élelmiszerek gyakran tartalmaznak szezámolajat. A pékáruk készítése során is gyakran használnak szezámmagot, így a keresztszennyeződés miatt még azokban a termékekben is előfordulhat, amelyek önmagukban egyébként szezámmentesek lennének. A szezámmag allergiásoknak a diagnózist követően mindenképp ajánlott dietetikussal konzultálni az étrend összeállításáról és a kerülendő ételek pontos listájáról.

A szezám allergén jelölése

Az allergiás reakciót csak úgy lehet megelőzni, ha a szezámmag allergiás személy semmilyen szezám tartalmú élelmiszert nem fogyaszt. A hazánkban 2014-ben életbe lépett, allergének kötelező jelölésére vonatkozó törvény előírása szerint a késztermékek csomagolásán vastag, dőlt betűvel vagy a 11-es számmal jelölik, ha az adott termék szezámmagot tartalmaz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Anafilaxiás sokk: életveszélyes tünetek, amikkel azonnal orvoshoz kell menni!

Anafilaxiás sokk: életveszélyes tünetek, amikkel azonnal orvoshoz kell menni!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához