Túl hamar hagyta abba a szoptatást? Gond!
Ezen a héten van a szoptatás világhete. A védőnők szerint azonban hazánkban jelenleg csak a babák fele kap anyatejet féléves kora után. Miért pótolhatatlan az anyatej gyermekünk számára?
Az már bizonyos, hogy az anyatejben található anyagok védelmet biztosítanak nem csak a gyermekeink számára, hanem később, felnőttként is hatással van egészségügyi állapotunkra. A legfrissebb hazai kutatás szerint ugyanakkor minden harmadik anya tapasztal nehézséget szoptatás során. A szakemberek szerint azonban ekkor sem szabad feladnunk, inkább kérjünk szakszerű segítséget.
Miért olyan fontos az anyatej?
Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék a csecsemők számára: életmentő védelmet nyújt, ráadásul tápanyagtartalma pontosan igazodik a baba igényeihez. Sajnosazonbana különböző mellgyulladások és sebesedések miatt az anyák abbahagyják a szoptatást, így elvész az a kulcsfontosságú védelem is, amely számos gyermek- és felnőttkori népbetegség megelőzésében játszik szerepet.
Az első 1000 napban történő táplálás lenne talán a legfontosabb, azon belül is az, hogy az első 6 hónapban kizárólag így jusson táplálékhoz gyermekünk.
Egészséges fejlődés az első napoktól? Igen!
Ideális esetben a kolosztrum, vagyis az élőtej az első táplálék amellyel találkozik a baba. Ez a tej kis mennyiségben termelődik, ugyanakkor gazdag vitaminokban, tápanyagokban, fehérvérsejtekben és antitestekben is, amivel megvédi az újszülöttet a mikroorganizmusoktól, illetve elősegíti fejlődését a korai időkben.
Nem kell aggódni, ha a tej mennyisége kevésnek tűnik, ez az első napokban mindössze 40-50 milliliternyi, azaz mindössze három evőkanálnyi. Ez a mennyiség maradéktalanul eltelíti az csecsemők cseresznye méretű gyomrát – mondja Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
Mi a helyzet a "teáztatással"?
Az anyatej olyan immunglobulinokat is tartalmaz, amelyek bevonják a belek nyálkahártyáját, így hatékony védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben is. A köznyelvben "teáztatásnak" hívott módszer ugyanakkor lemossa a bél faláról az értékes fehérjéket, ami ún. cumizavart is okozhat, így szintén nehezebbé válik a szoptatás.
A szakemberek szerint a korszerű táplálási irányelvek már nem javasolják a teáztatást, mivel az anyatej a legnagyobb hőségben is fedezi a csecsemő folyadékigényét. Amennyiben mégis folyadékpótlásra lenne szükség, a forralt, majd lehűtött vizet javasolják a védőnők, de semmiképpen se cumisüvegből, hanem pohárból. A cumisüvegből való etetés ugyanis megzavarhatja az addig jól szopó csecsemőt, és az arc fejlődése szempontjából sem kedvező.
Csak anyatejre van szükség az első fél évben
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakmai szervezetek a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást javasolják. Ez ugyanis tökéletesen fedezi a baba energia, víz- és tápanyagigényét, ráadásul serkentik az immunrendszer működését is. Figyeljünk arra is a szakemberek szerint, hogy az anya is elég folyadékot fogyasszon, ez ugyanis szintén befolyásolja a tejtermelést.
Ha a próbálkozások ellenére mégsem járunk sikerrel, egyeztessünk szakorvossal a tápszerekről, de semmiképpen se kezdjük el a kicsit tehéntejjel táplálni, mert súlyos károkat okozhatunk.
Megelőzhető egy tucatnyi betegség
A tüdőgyulladás és a hasmenés okozta kiszáradás világszerte vezető haláloknak számít az 5 éven aluli gyermekeknél, viszont manapság már bizonyított, hogy a szoptatás segít ezen betegségek megelőzésében is, ha a baba elegendő ideig részesül anyatejes táplálásban. Illetve 13%-kal csökkentik az édesanyák az esélyt arra, hogy túlsúlyos, vagy elhízott legyen később gyermekük. 35%-kal pedig annak az esélyét csökkenthetik, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki később.
Tudta, hogy intelligensebbek azok a gyerekek, akiket anyjuk sokáig szoptatott? Kattintson!
Az anya egészségének védelmében
A szoptatás ráadásul az anya egészségét is támogatja: elősegíti a méh összehúzódását, csökkenti a szülés utáni vérzést, segíti, hogy az anya visszanyerje a várandósság előtti súlyát, és csökkenti a diabétesz, a mell- és petefészekrák, valamint a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Forrás: Magyar Védőnők Egyesülete