Sok koleszterint esznek a gyermekeink!
Az 1-3 éves magyar gyermekek fele a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk - derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.
Magyarországon minden második felnőttnek (!) magas a koleszterinszintje, ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is termel koleszterint.
Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz "felnőtt étrend" miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk. A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterinbevitel fő forrásai a gyermekeknél is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt kapnak, mint amennyi ajánlatos volna - közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
A szülők számos táplálási hibát ejtenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, pedig a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, 24 százalékuk pedig kórosan keveset fogyaszt.
Megoldást jelenthet a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása, sok zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek.