Kávéfogyasztás és női hormonszintek
Megváltoztatja az ösztrogénszintet a koffeinfogyasztás? Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet vizsgálata szerint azok az ázsiai nők, akik napi 200 milligrammnál több koffeint fogyasztanak naponta – ez nagyjából két csésze presszókávénak felel meg – számíthatnak arra, hogy megemelkedik szervezetük ösztrogénszintje.
A fehér bőrű nők hormonszintje ugyanennyi kávéfogyasztás mellett egy kicsit csökken, a fekete bőrűeké pedig valamelyest szintén növekszik, ám közel sem olyan mértékben, mint az ázsiaiaké. A vizsgálatba a kávé mellett a fekete- és zöld tea, valamint a koffeines üdítőitalok fogyasztását is beleszámították.
Noha korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy a koffeinfogyasztás okozta ösztrogénszint-változás összefüggésben áll a peteéréssel, az emberek esetében ilyen kapcsolat nem figyelhető meg.
A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című lapban olvasható.
"Adataink azt mutatják, hogy a koffein befolyásolja a szülőképes korban lévő nők ösztrogénszintjét. Tudjuk, hogy a megváltozott hormonszint olyan betegségekkel állhat összefüggésben, mint a méhnyálkahártya-gyulladás, a méh-, az emlő- vagy a petefészek-daganat. Ezért ezen betegségek kutatásakor érdemes a koffeinbevitel hosszú távú hatásait is vizsgálni" – mondta el Enrique Schisterman, az intézet Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermek- és Humánfejlődési Intézete Epidemiológiai, Statisztikai és Prevenciós Kutatási Részlegének munkatársa. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a 18-34 éves nők 84 százaléka másfél-két csésze kávét iszik naponta.
A kutatók a Utahi Egyetem tanára, Karen C. Schliep vezetésével több mint 250, 18-44 év közötti nőt figyeltek meg 2013 és 2015 között. A résztvevők naponta átlagosan 90 gramm koffeint – körülbelül egy csésze kávét – fogyasztottak.
Az alanyok többsége heti egy-három alkalommal klinikai vizsgálaton is átesett két menstruációs cikluson keresztül. Látogatásaikat úgy időzítették, hogy a ciklus bizonyos napjaira essenek. A vizsgálat során kikérdezték őket arról, hogy az elmúlt 24 órában mit ettek, és feltettek nekik néhány sportolással, dohányzással, alvással és egyéb, az életmóddal kapcsolatos kérdést. Ezután megmérték vérükben a hormonszintet. A menstruációs ciklus különböző időszakaiban végzett vizsgálatok – amelyekbe minél több etnikumhoz tartozó nőt vontak be - minden eddiginél pontosabb képet adhattak a hormonszint változásairól