Ezeket látta már?

Gyermeki fejlődés - és az omega-3-zsírsavak

Milyen hatással van hosszú távon az omega-3 zsírsav a gyerekek fejlődésére? A Kansasi Egyetem kutatói, John Colombo és Susan Carlson megkapta a támogatást, hogy újabb 5 évig folytathassák a már 5 éve zajló kettős vak kontrollált kísérletüket annak meghatározására, a DHA nevű omega-3 zsírsav miként hat a gyermekek intellektuális fejlődésére és iskolaérettségére.

"Ha a DHA valóban hosszú távon kedvezően befolyásolja a kognitív-intellektuális fejlődést, különösen, ami az iskolai teljesítményhez szükséges, akkor esetleg módosítani kell majd a terhes anyák táplálkozásáról szóló irányelveket" – jelentette ki Susan Carlson, a Kansasi Egyetemi Kórház dietetikus-táplálkozástudományi professzora.

gyerekek-emberek-d00000F5Cca4084094d94

A DHA (dokozahexaénsav) természetes formában előfordul a sejtmembránban, legnagyobb mennyiségben az agysejtekben található. A DHA szintjét lehet emelni étrendi változtatásokkal, különösen olajos halak fogyasztásával, illetve táplálék-kiegészítőkkel. A magzat az anyaméhben az anya szervezetéből kapja a DHA-t, születése után pedig az anyatejből, de ennek mennyisége függ az anya DHA-szintjétől. "Az Egyesült Államokban a nők jellemzően sokkal kevesebb DHA-t vesznek magukhoz, mint a többi fejlett országban" – jegyezte meg Carlson.

350 édesanya gyermekeit követik majd nyomon, akik terhességük alatt csatlakoztak a kutatáshoz. Véletlenszerűen osztották őket két csoportra. Az egyik csoport 600 mg DHA-t kapott, a másik 600 mg placebot a gyermekvárás második felében. Az első öt évben az összes gyermek fejlődését felmérték több ízben is, 18 hónapos korukig. Az elkövetkező szakaszban évente kétszer fogják vizsgálni őket, míg betöltik a 6 éves kort. Megfigyelik a fejlődési mérföldkövek alakulását, melyek összefüggésben állnak azzal, milyen egészségi és mentális állapotnak örvend majd élete során.

Ez lesz az első kísérlet, mely megvizsgálja a terhesség alatt szedett DHA-pótlás hatásait a gyermekek fejlődésmenetének gyakori ellenőrzésével. "Korábbi kutatások már megállapították, hogy a csecsemők DHA pótlása milyen hatással van a kognitív és intellektuális fejlődésre, de ez az anyag leggyorsabban a magzati élet során gyűlik fel az agyban. Ezért érdekel bennünket annyira a terhesség alatt szedett DHA hatása" – mondta el a pszichológus professzorként tevékenykedő Colombo. "Most valóban megláthatjuk, hogy ez a tápanyag miként érinti a hosszú távú fejlődést."

A kísérlet másik egyedülálló vonása, hogy kiértékeli azon gének variációinak hatását, melyek összefüggésben állnak a zsírsav-anyagcserével és a DHA mennyiségével. "A résztvevő anyák és gyermekeik esetében a genetikai különbségek is okozhatják a kezelésre adott eltérő reakciókat" – magyarázta Carlson.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához