Egészségére: a legfontosabb káliumforrások
Ha rendszeresen sós ételekre vágyik, lehet, hogy érdemes ellenőriztetnie káliumszintjét. Mint a sós ételek alapvető velejárója, a kálium arra ösztönzi a veséket, hogy válasszák ki a nátriumot, és ezáltal kontroll alatt tartsák a vérnyomást.
A kálium emellett abban is közreműködik, hogy túl savas pH-érték esetén ne kopjanak el a csontok és izmok, ezért a szakemberek azt javasolják, naponta legalább 4700 milligramm káliumot juttassunk szervezetünkbe a táplálékunk révén.
Ehhez elsősorban érdemes nyersen, sütve vagy csak enyhén megfőzve fogyasztani a zöldségeket és gyümölcsöket, másrészről fontos tisztában lenni vele, melyek a leggazdagabb káliumforrások.
Egy csésze bab, fél szelet hal akár ezer milligramm káliumot is tartalmazhat, de egy nagyobb papayában vagy egy csésze paradicsomszószban is találunk belőle 750 milligrammot.
Egy fél avokádó, egy nagyobb banán, egy pohár narancslé vagy joghurt 500 milligramm káliummal szolgál számunkra, de 250-350 milligramm körüli mennyiséghez már egy mangóból, egy pohár tejből, egy nektarinból, negyed csésze mazsolából vagy egy szelet görögdinnyéből is hozzájuthatunk.