Ezeket látta már?

A gyerekek nem szeretik a zöldségeket?

Megfelelő álcázással elérhető a gyerekek zöldségfogyasztása... Jelentősen növelhető a gyerekek napi zöldség fogyasztásának mennyisége, ha a szülők pürésített formában próbálják meg azokat belecsempézni a kicsik, vagy akár az egész család ételeibe - állítja egy mini tanulmány.

A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei negyven gyermeket vontak be a tanulmányukba, akiknek három héten át, minden hét egy napján ugyanazokat a fogásokat szolgálták fel. A három és öt éves kor közötti résztvevők reggelire cukkinis kenyeret, ebédre paradicsomszószos pennét, vacsorára serpenyőben sült tésztát csirkével, estére pedig még egy kis rágcsálnivalót kaptak.

karfiol-zoldseg-d00000E43799e3846c984

Első alkalommal az ételekben átlagos mennyiségű zöldség volt. A másik két napon azonban a kutatók pürésített karfiolt, brokkolit, tököt, cukkinit és paradicsomot adtak a fogásokhoz, ezzel megháromszorozva, vagy megnégyszerezve azok zöldség tartalmát. Az étkezések után a szakemberek megmérték, hogy a gyerekek mennyit ettek. A kicsik ezenkívül "nem ellenőrzött" ételeket és rágcsálni valókat is ehettek napközben, egyebek között gyümölcsöt, sajtot és sós kekszet.

A pürékkel felturbózott napokon a gyerekek majdnem kétszer annyi zöldséget, viszont mintegy 140 kalóriával kevesebbet ettek, mint az átlagos menüt kínálókon. Ez különösen a túlsúllyal, vagy elhízással küzdő gyerekek esetében fontos - hangsúlyozzák a szakemberek az American Journal of Clinial Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A résztvevőknek ugyanúgy ízlettek az extra zöldséges fogások, mint a szokásosak. A szerzők egyike, Barbara Rolls szerint a szülőknek is érdemes otthon pürésíteniük a zöldségeket és szép lassan adagolni azokat a családi ebédekhez. A módszer ugyanis jól működhet az összes családtag esetében. Korábbi eredmények már kimutatták, hogy ezzel a technikával a felnőttek is több zöldséget és kevesebb kalóriát juttatnak a szervezetükbe.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a pürésítés módszere csupán egy kiegészítő stratégia és a szülőknek érdemes minél több zöldséget adniuk a gyerekeiknek, amikor csak lehet. Reményeik szerint egyre több vállalat fog a jövőben pürésített zöldségeket árulni, hogy ezzel megkönnyítsék a szülők dolgát, akiknek szintén több vitaminban gazdag zöldséget kellene enniük.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához