Hirdetés
Megfázás, influenza? Hogyan gyógyuljunk gyorsabban?
A téli hónapok beköszöntével a megfázásos megbetegedések gyakorisága jelentősen megnő. Ahhoz, hogy ezeket a betegségeket elkerüljük vagy könnyebben vészeljük át, fontos a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetni. A megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés és a vitaminbevitel fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében és abban, hogy fokozzuk a betegségekkel szembeni ellenállóképességünket.
Hol szerezzük be a tablettákat, készítményeket? Elsőre valószínűleg mindannyiunknak a gyógyszertár jut eszébe, de manapság már a szupermarketekben is kapni ezt-azt. Így, ha az Aldi pénztáránál állunk sorba, a várakozási időt kihasználhatjuk arra, hogy egy pillantást vessünk az ottani kínálatra. Persze szakvéleményt és komoly készítményeket ne várjunk.
Ismerjük a vitaminok különböző fajtáit és szerepüket a megfázás leküzdésében? A megnövekedett folyadékbevitelen és a „komolyan vett” pihenésen túl ezekkel tudjuk még szervezetünket támogatni.
Kezdjük a C-vitaminnal! A magyar tudósról, Szentgyörgyi Albertről sokan tudják, hogy az ő felfedezése volt: a paprika tele van C-vitaminnal. Ez az immunrendszer egyik leghatékonyabb támogatója. Az antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a C-vitamin segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni küzdelemben, ezáltal növeli az immunrendszer hatékonyságát. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék, a brokkoli és a sárgabarack. Naponta egy 500 mg-os tablettát szedve valószínűleg nem lesz semmi bajunk, ugyanakkor vigyázni kell, nehogy túladagoljuk.
Folytassuk a felsorolást ABC sorrendben!
A B-vitaminnak rengeteg fajtája van, és mindegyik más, különösen fontos feladatot lát el. Ezek közül a B6-, B9- (folsav) és B12-vitaminok fontosak az immunrendszer szempontjából. Ezek a vitaminok részt vesznek a fehérje- és DNS-szintézisben, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunsejtek működésében és a sejtosztódásban. Húsok, tojás, gabonafélék és zöldségek fogyasztásával biztosíthatjuk ezeknek a vitaminoknak a megfelelő bevitelét.
A D-vitamin szintén kulcsfontosságú a megfázás elleni védelemben. A D-vitamin segít a kalcium felszívódásában, ami elengedhetetlen az egészséges csontok és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. A szervezet számára szükséges mennyiséget napfényből vagy D-vitaminban gazdag élelmiszerekből, mint például a lazac és a gomba, szerezhetjük be. Leginkább a téli időszakban érdemes kiegészítőt szedni belőle, mert ebben az időszakban nem ér minket annyi napfény, mint az év többi szakaszában.
Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek védeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Legfőképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. A magvak, diófélék, olajos magvak és zöld leveles zöldségek kiváló E-vitamin-források, amelyek segíthetnek erősíteni az immunrendszert. Az E-vitamin a sportolásnál is hasznos, mert ilyenkor a testünk intenzívebb anyagcserét folytat, a nagyobb oxigénfelhasználás miatt több szabad gyök keletkezik, melyek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozva. Antioxidáns hatása miatt épp ezeket a negatív mellékhatásokat fogja csökkenteni.
Nem feltétlen a vitaminok közé tartozik, de fontos kiemelni a cink hasznos tulajdonságait is a megfázás elleni küzdelemben. A cink részt vesz a sejtosztódási folyamatokban és az immunsejtek működésében. Húsok, tejtermékek, diófélék és hüvelyesek fogyasztásával biztosíthatjuk a megfelelő cinkbevitelt.
Kiemelten fontos az immunrendszer erősítése érdekében a változatos és kiegyensúlyozott étrend. A vitaminok és ásványi anyagok szerepe elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, különösen a megfázásos időszakokban. Az egészséges táplálkozás és a vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet abban, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben, és hatékonyabban küzdjön meg a megfázással.
A fent említett vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitelével elősegíthetjük az immunrendszer optimális működését, és hozzájárulhatunk a megfázásos időszakok könnyebb átvészeléséhez. Természetesen nemcsak ezek a vitaminok léteznek, ezek a megfázós, „betegesebb” időszak miatt lettek kiemelve. Fontos felhívni a figyelmet, hogy amikor komolyabb panaszaink vannak, nem mindig elegendő az étrendkiegészítők fogyasztása. A gyógyszerek bevételével is legyünk óvatosak! Komoly hatóanyag-összetételük miatt sok problémát is okozhatnak, ha nem figyelünk oda. Súlyosabb panaszok esetén mindig keressük fel háziorvosunkat! Ő tudni fogja, hogy a panaszaink alapján mit érdemes szednünk.