Orvostörténet: Szt. Patrik és az egészséges táplálkozás...
Szent Patrik megengedhette magának az egészséges étkezést! A manapság egészségesnek tartott, ám drága ételekhez hasonlókat - gabonaféléket, halat, tengeri hínárt - fogyaszthatott annak idején Szent Patrik, Írország védőszentje - állapította meg az a kutató, aki az V. századi írországi étkezési szokásokat tanulmányozta.
Regina Sexton élelmiszertörténész szerint a korabeli szerzetesek feljegyzései azt mutatják, hogy a keresztény hittérítőként Írországban élt Patrik táplálékát gabonafélék, tejtermékek, mint például aludttej, annak ízesített változatai, kemény és puha sajtok alkották.
"Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elhízás nem volt probléma azokban az időkben, az élelmiszerellátás a szezonális, egészséges termékekre alapult és a mai viszonyokhoz képest igencsak szerény volt" - magyarázta a University College Cork kutatója.
A majdani szentnek, aki az V. század elején rabszolgaként érkezett brit földről egy valószínűleg hosszú és éhséggel kísért úton az Ír-szigetre, be kellett érnie zabkásával, zabkásalevessel és tésztaszerű ételekkel. Különlegességként fogyaszthatott tyúk- és lúdtojást, mézet, tengeri hínárt és almát, fűszerként pedig vadfokhagymát és vízitormát.
Az ír menü része volt ebben az időban a hal - lazac, pisztráng, angolna - és a sertéshús is. A lapos kenyeret zabból és árpából készítették, esetleg egy kis rozsból, vagy a sokkal különlegesebbnek tartott búzából.
"Ironikus, hogy az akkor elérhető élelmiszerek többségét ma egészséges élelmiszernek nevezzük, amelyek drágábban szerezhetők be" - hangoztatta Sexton.
Szent Patriknak, Írország védőszentjének a napját március 17-én ünneplik Írországban.