Mi jó torokfájás ellen? Tényleg segít a pálinka?
A torokfájás ellen számtalan készítmény és praktika létezik. Ezeket szedtük össze, valamint megosztjuk, mik azok, melyekre ilyenkor figyeljen és mik azok, amiket érdemes kerülnie.
A torokfájás, torokkaparás időnként mindenkinél jelentkezik, befolyásolva az általános közérzetet. A panasz hatással lehet a táplálkozásra, az ivásra, a beszédre, sőt, az alvásra is - nem csoda hát, hogy mielőbb szeretnénk csillapítani a kellemetlen érzést.
Erre a célra több készítmény és házi praktika is létezik, de előbb nézzük meg, miért is léphet fel a probléma.
A torokfájás okai
A torokfájás a torok érzékenysége, kaparása, irritációja, amely nyelés hatására romlik. A probléma leggyakoribb oka vírusfertőzés, ám ritkábban baktériumok (streptococcus fertőzés), illetve toxinok is generálhatják. Torokfájást okozhat még a túlságosan száraz nyálkahártya is, de akár reflux és daganatok is állhatnak a hátterében.
Sokan az allergiával is összekapcsolják, ám ez esetben a kaparó érzést nem maga az állapot, hanem az orrdugulás miatti gyakoribb szájlégzés, valamint a nyálkahártyát szárító orrspray-k okozzák.
A torokfájás mellett legtöbbször egyéb tünetek is jelen lehetnek:
- köhögés
- orrfolyás
- hőemelkedés/láz
- duzzadt nyirokcsomók
- rekedt hang
Mire figyeljen, ha torokfájással küzd?
Amennyiben fáj a torka, az első és legfontosabb az, hogy tartsa nedvesen a nyálkahártyáját, így a megfelelő hidratálás elengedhetetlen! A bőséges folyadékfogyasztás megkönnyíti a nyelést és csillapítja a fájdalmat. Ezt nem csak ivással, de levesek fogyasztásával is fedezheti, sőt a nyálkahártya nedvesen tartása érdekében otthonában párásítót is használhat.
Csillapítsa fájdalmát házi praktikákkal
A torokfájás ellen számtalan otthoni praktika létezik. Ezek a következők:
- sós vizes gargalizás
- méz
- gyógyteák (kamilla, borsmenta, zsálya, kakukkfű)
- savanyúságlé
- almaecet
- mályva
Hideg vagy meleg a jobb torokfájásra?
Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hideg vagy a meleg ételek/italok fogyasztása jobb a torokfájásra. Mindkét megoldásnak van létjogosultsága: előbbi esetben az erek összeszűkülnek és a fájdalom enyhül (gondoljunk csak arra, hogy mandulaműtét után is többen fagylaltot ajánlanak), míg meleg italok esetén a terület vérellátása javul, így az elpusztított kórokozókat és a torokváladékot gyorsabban elszállíthatja a szervezet. Nem beszélve arról, hogy a meleg szintén enyhítheti a fájdalmat. Hogy mégis melyiket érdemes választani? Röviden: azt, amelyik az adott pillanatban jól esik!
Pálinkát a fájó torokra? Nem biztos, hogy jó ötlet!
Régi magyar szokás, hogy torokfájás ellen pálinkát iszunk. Miért is ne - gondolhatnánk-, hiszen az alkohol fertőtlenít ugyebár. Ezzel csak az a gond, hogy ezt csakis külsőleg alkalmazva teszi, belsőleg nem. Tehát, ha legurítunk egy kis töményet, azzal nem győzzük le hamarabb a fertőzést, sőt, inkább rontunk a tüneteken, mivel az alkohol kiszáríthatja a nyálkahártyát! Bár enyhe érzéstelenítő hatása valóban van, ám ez sajnos igen rövid ideig tart, s hosszútávon biztosan nem segít. A pálinka helyi fájdalomcsillapító hatással sem bír, így a mai gyógyszerválaszték mellett a pálinka torokfájásra, gyomorfájdalomra, „torok-és gyomorfertőtlenítésre” nem ajánlott orvosi gyógymód.
Miért gondolják a magyarok, hogy a pálinka segít?
A pálinkának a népi hiedelem leginkább fertőtlenítő hatást tulajdonít, ez azonban nem tekinthető tudományosan megalapozottnak - adta meg a választ a Miapanasz blog szakértője. Az eddigi vizsgálatok szerint az alkoholnak (önmagában alkalmazva) érdemi fertőtlenítő hatása csak 70 % fölötti alkoholtartalomnál várható. A forgalomban lévő pálinkák alkoholtartalma 40-50 százalék közötti, de az igazi magyar házi pálinka is maximum 52 fokos, így az alkohol esetleges fertőtlenítő hatása ha csak ezt a logikát gondoljuk végig sem tudna érvényesülni.
De mást is érdemes végig gondolni: a fertőtlenítő szereknek van egy úgynevezett behatási ideje, ami átlagosan egy perc, tehát legalább ennyi idő kell, hogy fertőtlenítőként hatni kezdjen. Teoretikusan: ha sikerül legalább 70 fokos pálinkát előállítani, akkor a torokfertőtlenítő hatás eléréséhez legalább egy percig kellene gargalizálnunk a 70 fokos pálinkával, ami nonszensz.
További rossz hír, hogy az alkohol vizet von el a sejtekből. Torokfájás esetén a pálinkával gargalizálva, az egyébként is gyulladt szövetektől vizet vonunk el, emiatt az még inkább sérülékennyé válik, torkunk pedig rosszabb állapotba kerül, mint azelőtt volt.
A „gyomorfertőtlenítő” hatást elérni normális körülmények között szintén nem lehet. A párolgó alkohol a felső tápcsatornai szakaszon végig haladva felhígul és mire a gyomorba ér, már rég elveszíti fertőtlenítő hatását. Sőt, nagy mennyiségű, tömény pálinka elfogyasztása után a gyomor nyálkahártyája károsodik, ami még inkább súlyosbítja a problémát.
Nem véltelen, hogy éhgyomorra kimondottan nem ajánlatos pálinkát inni, hiszen ez még kártékonyabb a gyomor nyálkahártyájára. Az emésztést tekintve evés után fogyasztva viszont jótékony hatással bírhat. Gyomor-bélrendszeri görcsök, panaszok esetén az alkoholnak simaizom ellazító hatása van, ami csökkentheti a panaszokat.
Amikor már a házi praktikák nem segítenek
Előfordulhat, hogy a házi praktikák nem segítenek: ilyenkor érdemes gyógyszertárba menni, ahol különböző vény nélküli és receptre kapható készítményekkel vehetjük fel a torokfájás ellen a harcot. Ezek a legtöbbször fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak. A vény nélkül kapható szereken belül léteznek forró italporok, szopogató cukorkák, torokspray-k, pasztillák. Amennyiben nem múlik a probléma, úgy érdemes orvoshoz fordulni, mivel meglehet, hogy antibiotikumra van szükség, vagy allergia esetén antihisztaminos készítményre. Ha krónikussá válik a torokfájás, úgy mindenképp fel kell deríteni a háttérben meghúzódó okokat!
Mikor keressen fel orvost a torokfájással?
- Ha a torokfájás több mint egy hétig tart.
- Erős fejfájás kíséri.
- Légzési/nyelési nehézség lép fel.
- Fehér foltok a mandulákon, a garat hátsó részén.
- Erős ízületi fájdalom jelentkezik.
- Mellkasi fájdalom.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!