Egészségtelen-e a teflon edény? Az orvos válaszol
Tisztelt Orvosok! Mi a jelenlegi álláspont a teflon bevonatú edények használatával kapcsolatban?
Egészségtelen? Csak ha sérült a bevonat? Vagy jobb ha elkerüljük a használatukat?Köszönettel!
Az orvos válasza
Kedves Kérdező! A polytetrafluoretilén egy nagyon kedvelt ipari műanyag, a háztartásokon kívül az autóktól az egészségügyi ellátásig (tömlők, tömítések, csövek, kanülök, implantátumok, csomagolóanyagok), a repülő- és űripartól a piercingekig ezer helyen találkozunk vele. Tapadásmentes, könnyen tisztítható, folyadéktaszító, súrlódásmentes és még számos jó tulajdonsága van, az egészségre önmagában egyáltalán nem ártalmas. A kérdés az, hogy valamilyen módon felszabadulhatnak-e belőle olyan anyagok, amelyek valóban hordozhatnak egészségügyi veszélyeket. A 2013-ig előállított termékekben valószínűleg rosszabb volt a helyzet: a gyártás során használtak olyan anyagot, amely egészségkárosító volt (bár az edények bevonatában már nem volt megtalálható, de hevítéskor mégis több kérdést vetett fel). Jelenleg szigorúak a szabályok, és azt szinte bizonyosan ki lehet jelenteni, hogy rendeltetésszerű használat esetén az edények nem jelentenek veszélyt ( a 2013 előttiek sem). Ez a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy üresen ne hevítsük túl őket, mindig legyen bennük étel, folyadék, mert 300 fok körül (egészen pontosan 360) van az a hőmérséklet, amikor felszabadulhatnak belőlük olyan hevítési termékek, gőzök, amelyek biztonságossága nem teljes mértékben tisztázott, mérgezőek lehetnek. Ételt tartalmazó edények nem érik el ezt a hőfokot. A bevonat sérülése viszont ilyen szempontból nem tűnik olyan lényegesnek, az pedig egyáltalán nem, ha valaki esetleg a sérült bevonat kis darabkáját lenyeli, mert ez semmilyen reakcióba nem lép a szervezetben.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!