Olaj, margarin, vaj vagy zsír? Melyik a legegészségesebb - az orvos válaszol
Tisztelt Orvosok! Időnként fellángol a vita, hogy melyik az egészségesebb és nem tudom, kinek van igaza.
- Olaj, margarin, vaj vagy zsír? Melyik a legegészségesebb zsiradékféleség és miért?
- Melyik az az édesítőszer, ami leginkább egészséges? Az sem hátrány, ha nincs kellemetlen utóíze, nem okoz hasmenést és esetleg sütésálló is.
- Antibiotikum szedése esetén valóban szükséges-e/jót tesz-e különböző probiotikumok szedése vagy csak pénzkidobás?
- Foghúzás/szájsebészeti kezelés után mennyi ideig nem javasolt a tejtermékek fogyasztása? Van-e más tiltott élelmiszer még?
- Van egy nagyon buta kérdésem is az elhízással kapcsolatban. Az emberi testben a zsírsejtek száma állandó és elhízáskor a méretük nő meg vagy a méretük állandó és a számuk nő meg?
Köszönöm, ha időt szánnak a kérdéseimre.
Az orvos válasza:
Kedves kérdező! A tejtermékek tilalma egy közkeletű urban legenda, ihat nyugodtan tejet. Tiltólistán az apró, magvas ételek vannak, mert a sebbe jutva nem lehet őket rendesen kipucolni, emellett az első napokban alkohol/szénsavas italok/csípős, fűszeres ételek nem feltétlen járnak kellemes élményekkel fogyasztás során, de ezeken kívül bármit ehet, ihat. A probiotikumokra szánt pénzt nyugodtan költse a családnak ajándékra.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!