Ezeket látta már?

Laktózérzékenység, biztos diagnózis?

2011.05.19. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktornő/Úr!

Nagyon szerettem a tejet, éveken át fogyasztottam majdnem minden nap. Aztán egyre gyakrabban éreztem magam rosszul, levertség, hányinger, iszonyatosan erős fejfájás, hidegrázás. Kitapasztaltam, hogy a tej elfogyasztása után jelentkezik általában órák múlva. Olvasgattam a laktóz érzékenységről, de a leggyakoribb tünetnek a hasfájást, hasmenést említik. Nekem ez nincs, viszont olyan szinten lüktet a fejem, annyira fáj, ráz a hideg közben, hogy semmire sem vagyok képes olyankor, csak fekszem. Érdekes, a 20%-os tejföltöl semmi bajom, a 12%-ostól beteg vagyok. A túrótól is nagyon beteg vagyok. A jégkrémek nem okoznak semmi problémát és a trapista sajt sem, más sajt ( pl. tubusos vagy kocka) szintén lever. Mi lehet ez? Ha tejcukor érzékenység, akkor a tejföltől és trapistától vagy jégkrémektől miért nincs bajom?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel :

Válasz:

Feltehetően már több helyen utánaolvasott a laktóz-érzékenységnek, így ezt csak igen röviden foglaljuk össze.

A lényeg: bármikor kialakulhat, tehát felnőttkorban is, a szervezet nem képes (laktáz enzim hiánya, vagy csökkent jelenléte miatt) lebontani a tej/termékekben lévő laktóz cukorszármazékot. A belekben maradó laktóz kellemetlen tüneteket produkál, ezek főként hasmenésben csúcsosodnak ki, de egyéb problémákat is okozhat.

Maga a laktózérzékenység lehet genetikus, tehát veleszületett probléma, és környezeti faktorok is előidézhetik.

Az élelmiszerekkel kapcsolatosan:

első szabály: mindig el kell olvasni a címkét - a laktóztartalma illetően!

Legcélszerűbb a laktóztartalmú élelmiszerek kerülése, a kalciumfogyasztás szabályozása.

Az egyes termékek laktóztartalmáról:

Alacsony zsírtartalmú joghurt: 240 ml-ben 5 g

Csökkentett zsírtartalmú tej: 240 ml-ben 11 g

Svájci sajtok: 28 g-ban 1 g

Fagylaltok, jégkrémek: 120 ml-ben 6 g

Túrófélék: 120 ml-ben 2–3 g

Természetesen a gyártók, a gyártási eljárások közötti különbségek okozhatnak olyan érdekes észlelést is, mint amit Ön írt le a különböző tejföl-készítményeket illetően.

Azért is lenne célszerű kerülni a magas laktóztartalmú élelmiszereket egy időre, hogy megfigyelje, ezek a "nem annyira jellemző" tünetek megszűnnek-e.

Célszerű, és javasoljuk is, a gasztroenterológus szakorvos felkeresését, a pontos diagnózist illetően.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához