Ezeket látta már?

Kemény és lágy kapszulák

2009.08.26. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Webszerkesztők! Azt szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség a kapszula és a kemény kapszula között? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: egy leendő gyógyszerész

Válasz:

A lágy kapszulák legfontosabb jellemzői a következők: 1. egydózisú készítmény 2. Folyékony vagy félfolyékony töltet. 3. Hermetikusan záró külső héj. A héj formázása és töltése egy folyamatban történik. 4. A héj anyaga legtöbbször zselatin, de lehet növényi eredetű (cellulóz, keményítő), valamint szintetikus polimer is. Hátránya, hogy legtöbbször bérgyártásra van szükség, költségesebb mint a kemény kapszula, többféle anyag nem alkalmazható, mert oldja a kapszulát, gyakoriak a stabilitási problémák és csak egyféle töltet alkalmazható. A kemény kapszula ezzel szemben többféle dózis befogadását teszi lehetővé. Tartalma lehet szilárd (por, granulátum) is. A kapszulatok részei egymásba tolhatók, így fel is bonthatók, és a por önállóan is felhasználható. Anyaga főként zselatin, saválló, kizárólag bélben oldódik. Gyártása egyszerűbb, így olcsóbb is. Lágy kapszula pl. az E-vitamin kapszula, kemény pl. a legtöbb antibiotikum tartalmú kapszula. A hivatalos alkalmazási előírásokban a kemény és lágy kapszula megnevezést nem mindig specifikálják.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához