Fruktóz, édesítőszerek
Kérdés: T. Doktor úr!
A fruktózzal készült élelmiszereket fogyaszthatják a cukorbetetgek? vagy milyen más édesítéssel készíthetők.
Köszönöm.
Válasz:
Valamennyi természetes cukor közül a fruktózé a legalacsonyabb glikémiás index (= 19), cukorbetegségben azonban így is óvatossággal fogyasztható.
A javaslat, ajánlás szerint a napi fogyasztása ne haladja meg a 25-40 g-ot. Összevetésképpen az étkezési cukor glikémiás indexe 65 körüli, a mézé pedig 55.
A gyümölcscukor, a fruktóz előnye még, hogy kb. kétszerte édesebb a glukóznál, (ha nem hőkezelt). A mesterséges édesítőszerek választéka nem csekély, azonban ezek otthoni sütés-főzésre nem alkalmasak. Érdemes a diabetikus recepteket (megfelelő mennyiségű) fruktózzal is kipróbálni. A napi ajánlott adagot nem szabad túllépni!
jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel: