Fagyasztás után a lejárat közeli kolbász meddig ehető? Az orvos válaszol
Fagyasztó ládában elhelyezett, majd kivett, olvasztott termékek: hús, kolbász egyebek fogyasztásának mi a szabálya?
Tegyük fel a termékre hús, kolbász, felvágott rá volt írva, hogy fogyasztható 2024.02.01. Lejárata előtt bekerült a fagyasztóba. 1-2 hét után kivettük. Nyilván letelt már a lejárati idő, de még esetleg fogyasztható vagy kuka? Nem több hónapos fagyasztásról, termékekről van szó. Köszönöm a válaszukat.
Az orvos válasza
Kedves kérdező! Fogyasztható. A Nébih nagyon hasznos infografikáját ITT találja a témában.
Ez a helyes fagyasztási gyakorlat
- Az élelmiszereket nemcsak a vásárlás napján, hanem egészen a fogyaszthatósági idő végéig lefagyaszthatjuk.
- Ne tegyünk forró ételt a fagyasztóba, csak ha már szobahőmérsékletűre hűlt.
- A lefagyasztandó ételeket adagonként csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen a felhasználáskor kiolvasztani.
- Mindig címkézzük fel a csomagokat, dobozokat!
- A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a tároló, és mikor raktuk el.
- Ne töltsük tele az edényeket, mert fagyasztás során növekedni fog a magas víztartalmú élelmiszerek (például leves) térfogata, így könnyen megeshet, hogy eltörik a tároló.
Érdemes előkészíteni az alapanyagokat a praktikusabb felhasználás és minőségük megőrzése érdekében:
- Szeleteljük fel a kenyeret fagyasztás előtt, így később annyit tudunk kivenni, amennyire éppen szükség van.
- A nyers húsokat szeleteljük vagy aprítsuk fel és porciózzuk kisebb adagokba. A halakat zsigereljük ki és távolítsuk el a pikkelyeket, amennyiben szükséges.
- A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan tisztításuk meg és válogassuk át.
- Egyes zöldségek esetében előfőzéssel, más néven blansírozással mérsékelhetők a fagyasztás során kialakuló negatív minőségi és ízbeli változások: például zöldborsó, zöldbab, kukorica, káposztafélék és a fűszernövények (kapor, petrezselyem). Ehhez a megtisztított, felaprított zöldségeket 4 percre tegyük forrásban lévő vízbe, majd helyezzük át jéghideg vízbe 2 percre. Fagyasztás előtt csepegtessük vagy itassuk le a vizet.
- Ha a gyümölcsöket cukorba hempergetjük fagyasztás előtt, sokkal kevésbé fog károsodni a gyümölcs szerkezete. Ezt krioprotekciónak nevezzük. Ugyanez a hatás érvényesül, amikor a tojásléhez adunk cukrot vagy sót.
- Azokat az alapanyagokat, élelmiszereket, amelyekből egyszerre csak néhány darabot szeretnénk felhasználni, érdemes először egy tálcán, szétterítve lefagyasztani, és csak ezt követően átrakni a végleges tárolóba. Ezzel elkerülhetjük, hogy tömbbé fagyjon.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!