Epekőbetegség és diéta
Kérdés: Tisztelt Szerkesztőség! Kérem, ha lehetséges küldjenek nekem egy tájékoztatót, hogy ha epeköve van valakinek mit nem ehet, mert nálam most mutatták ki. Köszönöm a választ!
Válasz:
Szerencsére az epekő-betegségek többsége tünet-és szövődménymentes. Diétával csak akkor érdemes foglalkozni, ha a beteg túlsúlyos vagy epegörcsöket élt át, esetleg más szövődmény (epehólyag-gyulladás) gyanítható. Az epeköves diéta lényege a zsírok minden formájának kerülése. Vonatkozik ez a zsiradékokban gazdag csokoládéra, tojásra és tejtermékekre (főként vaj, tejföl) is. Helyette zsírszegény magas rosttartalmú növényi diéta javasolható minimális mennyiségű száraz hússal. A húsféleségek közül a grillezett, bőrétől megfosztott csirke (főként csirkemell) javasolható. A kalóriaigényt főként keményítővel (teljes őrlésű gabona) kell fedezni. Amennyiben testsúly-problémák lennének, javasolt a normális testsúly elérése. Kerülni kell az epeelválasztást serkentő túlzott fűszerezést is. Az említett követelményeknek főként a száraz hússal készült főzelékek, ill. a burgonya felel meg. A tojás is fogyasztható, de a sárgája nélkül. Fontos megemlíteni, hogy minden diétás megszorítás magában hordozza a vitamin- és ásványisó-hiány lehetőségét. Ezért érdemes ilyen készítményeket szedni mellette, különösen a női változókortól kezdődően, amikor a csontritkulás és a vashiány már népbetegségnek számít.