E-anyagok, élelmiszer-allergia
Kérdés: T. Doktor úr!
Már többször voltam allergivizsgálaton, még ételallergiát is néztek. De az én megfigyeléseim szerint néhány E-számú anyagtól viszketek. pl. a csoki, kávéporok, gyógyszerek, kekszek. Sok gyógyszertől viszketek, de meggyőződésem, hogy az E-s összetevők, mint pl. csomósodásgátlók. Senki nem veszi ezt komolyan.
Mit tanácsol? Köszönöm a választ!
Válasz:
Evvel a kérdésével egy eléggé érzékeny problémakört érintett.
A mesterséges, tehát E-anyagok nem ritkán valóban kiválthatnak élelmiszer-intoleranciát, sok esetben pl. a mesterséges ételfestékek.
Lássuk mi jöhet számításba ilyen tekintetben:
- mesterséges színezékek,
- egyes tartósítószerek
- antioxidánsok, konzerválószerek
- ízfokozó, ízkiemelő anyagok
- mesterséges édesítőszerek
Minderről igen részletesen tájékozódhat az alábbi linken lévő cikkből:
http://tudomanyeseletmod.shp.hu/hpc/web.php?a=tudomanyeseletmod&o=allergia_es_e_szamok
Javaslom, hogy próbáljon megkeresni olyan allergológus szakorvost, aki étel-intoleranciákkal, élelmiszer-allergiákkal is komolyabban foglalkozik. Pl. a Budai Irgalmasrendi Kórházban Nékám Kristóf professzor allergológiai-klinikai immunológiai osztályát.
Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel: