Ezeket látta már?

Divertikulitisz, étrend, egyebek

2012.03.26. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktornő /Doktorúr !

Diverticulum,sigmabél gyulladásom volt, nem kellett műteni.Diétával és antibiotikummal kezeltek.Jelenleg elmúlt a gyulladásom, de figyelnem kell továbbra is az étkezésre, hogy ne jöjjön vissza a gyulladás. Azt tudom, hogy apró magvas gyümölcsöket,zöldségeket nem ehetek, mert a magvak megtapadhatnak a diverticulumban.Kérem a tanácsát, hogy minek a fogyasztását kerüljem még.

Például mákot, babot, lencsét, borsót,kukoricát,alkoholt fogyaszthatok-e.Esetleg a nyers hagyma nem ártalmas ? Köszönettel

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A diverticulitis - főként ha látott képet is róla - jellegzetes "lyukacskaszerű" kitüremekedések jelenléte a vastagbél falán, amely gyulladásba jöhet, leginkább akkor ha valami ott megakad, és irritálja, ételmaradék, apróbb székletdarab. Tehát mindig arra kell gondolni, hogy lehetőleg ezt kerüljük el.

A gyulladás anitbiotikummal megoldható, felszámolható, de a divertikulum maga ott marad, tehát valóban igen fontos a diéta kérdése, melynek egyik szerves része a probiotikum, ilyenből sokféle van, a patikus tud ajánlani Önnek, és/vagy pl. a kaukázusi kefir rendszeres fogyasztása is hasznos. A rostdús táplálék fontos, pl. étkezési korpa.

A diétában valóban kerülendőek a magvasok, vagy pedig krémszerűen eldolgozva, vagy nagyon-nagyon alapos megrágást (aprítást) követően. Az alkohol ilyen szempontból nem különösebben ártalmas (kellően mérsékelt formában, mennyiségben) - kivéve ha esetleg olyan gyógyszer/eket szed, ahol külön felhívják a figyelmet az alkohol fogyasztás korlátozására, tiltására.

Ld még cikkünket is:

http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/divertikulum-a-belrendszerben-110072.html

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához